Diljem Hrvatske započela "Zelena čistka", čišćenju se pridružio i predsjednik Josipović

Foto: FAH

DILJEM Hrvatske održava se Zelena čistka, najmasovnija eko akcija uklanjanja otpada s nelegalnih odlagališta koja se održava treću godinu za redom.

Krajnji cilj akcije je poboljšanje kvalitete života. Prošle je godine u akciji sudjelovalo gotovo 50.000 volontera, 198 jedinica lokalne samouprave, a očišćeno je nešto manje od 4000 tona otpada.

Predsjednik Republike Ivo Josipović pridružio se danas akciji "Zelena čistka" u čišćenju divljih odlagališta otpada u okolici kamenoloma Bizek u parku prirode Medvednica, ističući iznimnu važnost brige o okolišu te upozoravajući koliko je skupo i štetno bacati otpad u prirodu.

Predsjednik je čistio zajedno s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom pukovnikom Dragom Lovrićem. "Tu sam da simboličnom gestom pomognem ljudima koji su ovdje aktivisti, koji svoj rad i vrijeme troše zato da bi nam svima okoliš bio zdraviji i bolji", izjavio je Josipović novinarima.

Naglasio je kako su ovakve akcije u prvom redu simboličke naravi i ne mogu zamijeniti trajnu, kvalitetnu politiku zbrinjavanja otpada.

Ovoga vikenda divlja odlagališta čistit će se i u drugim zemljama, poput Bugarske, Belgije, Latvije i susjedne BiH. U svijetu se u projekt World Cleanup uključilo 111 zemalja i devet milijuna volontera .

Koordinatorica "Zelene čistke" za grad Zagreb Maja Knepr Šegina istaknula je da je "Zelene čistka" u svijetu organizirana da traje jedan dan i više je edukativnog tipa upravo zbog toga da se pokaže koliko se u tih nekoliko sati može prikupiti otpada. "Onda kada razmislite u tom kratkom vremenu tolike količine otpada se prikupe, prošle godine oko 4.000 tona na području Hrvatske, koliko ga zapravo još ima", rekla je.

Ovakvim akcijama nastoji educirati učenike i učitelje za što kvalitetnije održavanje čistog okoliša. Tako je 2012. u projekt bilo uključeno 150 škola i institucija, 2013. njih 250, a očekuje se da će ih ove godine biti još više.

Također je za 10. svibnja najavljena akcija "Plava čistka", u kojoj će ronioci čistiti jadransko podmorje.

Pročitajte više