Dirljiva poruka protiv propagande IS-a osvanula na naslovnici nedjeljnog Independenta

Screenshot: Independent

INDEPENDENT je na naslovnici svog nedjeljnog tiskanog izdanja ponudio dirljivu i snažnu poruku povodom brutalnog ubojstva taksi vozača Alana Henniga kojeg je IS smaknuo tek nekoliko dana nakon što je njegova supruga javno preklinjala da ga puste na slobodu.

Umjesto fotografija Henninga i isječaka iz propagandnog videa IS-a, Independent se odlučio za crnu pozadinu na kojoj je ispisana jednostavna poruka.

''U petak je hladnokrvno ubijen pošten, brižljiv čovjek. Naše su misli s njegovom obitelji. On je ubijen pred kamerama, isključivo u propagandne svrhe. Mi vam donosimo vijesti, a ne propagandu'', piše na naslovnici.

Henning je četvrti zapadnjak čiju je glavu odrubila militantna skupina, ubojstvo su osudili premijer Ujedinjenog Kraljevstva David Cameron i američki predsjednik Barack Obama, a mučna snimka je objavljena u susret islamskog praznika Kurban-bajrama.

''Svima je mučno od ovog'', komentirala je Julie Siddiqui, bivša rukovoditeljica Islamskog društva Britanije za Guardian. ''Zašto su odlučili to objaviti upravo sada? Neki od nas su naivno mislili da bi Alan čak mogao biti oslobođen u petak. Oni su odabrali dan posvećen sjećanju, kada mnogi razmišljaju o miru i praštanju i svojim bližnjima. Postoji iskren osjećaj da su to učinili namjerno, čini se da tu ima previše slučajnosti,'' rekla je Siddiqui.

Pročitajte više