"Djevojčica u zelenoj haljini" s Pulitzerom nagrađene fotografije: Kako je moguće da sam preživjela?

TARANA AKBARI 11-godišnjakinja je iz Kabula, svijetu poznatija kao "djevojčica u zelenoj haljini" s potresne fotografije koja je ove godine osvojila Pulitzerovu nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji prijelomnih vijesti.

30-godišnji AFP-ov fotograf Massoud Hossaini je uplakanu i prestravljenu djevojčicu snimio nakon bombaškog napada u Kabulu 6. prosinca prošle godine. Vrištala je prekrivena krvlju i okružena leševima. Među 70 poginulih bili su i neki od članova njene obitelji te neki njeni rođaci.

Tarana svoju omiljenu zelenu haljinu više ne nosi, a u intervju za AFP otkrila je kako i dalje ima noćne more radi proživljene strahote. To što je njena slika bila na naslovnicama svih vodećih svjetskih medija malo joj znači. Kad je prvi put vidjela tu fotografiju, zapitala se: "Kako je moguće da sam preživjela? Vidim sva ta mrtva tijela oko sebe, samo sam ja preživjela".

Sanja o tome da jednog dana postane učiteljica



U bombaškom napadu Tarana je izgubila i sedmogodišnjeg brata, a ona i njene sestre su ozlijeđene. Njena četverogodišnja sestrica po svom tijelu ima stravične ožiljke. Novi bombaški napadi Taranu i njenu obitelj svakodnevno podsjećaju na preživljenu tragediju i u djevojčici iznova bude strah.

Tarana trenutno više ne pohađa školu jer je boli noga, ali nada se da će se uskoro moći vratiti u školske klupe. Dane provodi igrajući se sa sestrama u trošnoj kući i prljavom dvorištu do kojeg vodi ulica u kojoj si skupine mladih ubrizgavaju heroin.

No, kad je se pita za budućnost, i u takvim teškim uvjetima Tarana se smiješi. Sanja o tome da jednog dana postane učiteljica.

Pročitajte više