Do 2020. u željeznicu će se uložiti 40 milijardi kuna: "To je ono kada do Slavonskog Broda putujete sat vremena kraće"

Ilustracija: Index

"ŽELJEZNICE su ključan strateški interes Vlade, pokretač investicijskog ciklusa koji bi do 2020. godine trebao doprinijeti oporavku hrvatskog gospodarstva. Dosad su novcem iz EU fondova dovršena dva ključna projekta vrijedna 71 milijun eura, a radovi koji su u tijeku vrijedni su još 35,8 milijuna", istaknuli su ministar Siniša Hajdaš Dončić i potpredsjednik Vlade Branko Grčić na predstavljanju investicijskih projekata HŽ Infrastrukture.

Investicijski ciklus se pokrenuo, a prve na redu su željeznice. U fazi projektiranja su projekti vrijedni 2,5 milijarde eura, radi se punom parom i rezultati će se vidjeti, slažu se u Vladi.

"U ovom trenutku 400 milijuna eura vrijednosti investicija je ili u izvedbi, ili je završeno ili je u fazi otvaranja javnog natječaja za provedbu", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar EU fondova Branko Grčić.

"Do 2016. plan je da se na koridorima, riječkom i koridoru od granice sa Slovenijom do granice sa Srbijom završe kompletne projektne dokumentacije. Do 2020. svi radovi trebaju biti završeni", zaključuje ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić.

"Neplanska gradnja ´katedrala u pustinji´ je aorist"

Ulaganja do 2020. iznosit će 40 milijardi kuna što će podići kvalitetu pruga, a teretni će promet teći brzinom od 120, odnosno putnički 160 kilometara na sat, kaže Hajdaš Dončić. "Trebamo štititi javne financije, tražiti partnere i raditi planski, transparentno i ekonomski isplativo", rekao je ministar koji je naglasio i ulogu Luke Rijeka tijekom transporta naše robe u Europu.

"Gradnje katedrala u pustinji, nekih projekata, terminala u nekim drugim lukama koje nemaju ekonomskog sadržaja ni partnera su prošlo svršeno vrijeme - aorist", kaže ministar Hajdaš Dončić.

HŽ infrastruktura korisnik je EU fondova od 2008. godine, a od tada do danas završeni su projekti u vrijednosti većoj od 70 milijuna eura. U tijeku su radovi vrijedni 35,8 milijuna eura, te projektiranja vrijedna 25,8 milijuna. Do kraja godine to znači remont 145 kilometara pruge, te još 200 novih kilometara iduće godine, zaključio je predsjednik Uprave HŽ infrastrukture Darko Peričić.

"To je ono kad čovjek sjedne u vlak pa putuje do Siska umjesto 65 minuta - 35, ili kad mu do Slavonskog Broda skratimo putovanje za sat vremena", zaključuje Peričić.

Pročitajte više