Dodik kipi: Provokacije albansko-europsko-američkih urotnika usmjerene su protiv Putinova dolaska

Foto: FAH

VOJNA PARADA "Korak pobjednika" u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda, kojoj će nazočiti i ruski predsjednik Vladimir Putin, održat će se u četvrtak uz sudjelovanje oko 4.500 pripadnika svih rodova Vojske Srbije te pet zrakoplova MIG 29 ruske akro-skupine "Striži", a organizatori očekuju oko 100.000 posjetitelja.

Iako je kao datum oslobođenja Beograda službeno i povijesno priznat 20. listopada 1944. godine, parada je pomaknuta četiri dana ranije, s obzirom da su Moskva i Beograd za taj dan dogovorili Putinov posjet Srbiji, a nazočnost ruskog šefa države, kako su objasnili organizatori, simbolizirati će savezničko jedinstvo s obzirom da su u oslobađanju Beograda sudjelovale i postrojbe Crvene armije.

Prijepori i primjedbe na račun Srbije

Organizatori su najavili da će Putin u Beogradu održati prigodan govor, a u međuvremenu su i domaći i inozemni mediji počeli licitirati s time hoće li govor ruskog predsjednika s više pažnje slušati zapadni političari i analitičari ili domaćini, koji Putinov posjet doživljavaju i kao snažnu potporu Srbiji i doprinos daljem razvoju bilateralnih odnosa i na političkoj i na gospodarskoj razini.

Vojna parada već je samom najavom potaknula brojne reakcije, negodovanja i prijepore, ali i upozorenja da bi mimohod postrojbi Vojske Srbije uz Putinovu nazočnost mogao izazvati loše reakcije na Zapadu, pa je čak i izravno postavljeno pitanje o tome zašto Putin dolazi u Srbiju.

Postavio ga je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Michael Kirby, potaknuvši time u beogradskim medijima raspravu s ruskim kolegom Aleksandrom Čepurinom. Kirby je, pitajući se dolazi li Putin samo zbog obljetnice iz 1944. godine, ustvrdio kako je u oslobođenju Beograda sudjelovala i Treća ukrajinska armija, aludirajući na aktualnu ukrajinsko-rusku krizu i potporu Moskve proruskim snagama na istoku Ukrajine, našto ga je ruski veleposlanik podsjetio na činjenicu da je Ukrajina bila jedna od sovjetskih republika kao i na američke napade na Irak i Libiju te bombardiranje Beograda i srbijanskih gradova u vrijeme rata na Kosovu.

Beogradu je i iz Bruxellesa stigla neizravna primjedba da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, mora uskladiti svoju vanjsku politiku s politikom Unije, ali su i šef diplomacije Ivica Dačić i premijer Aleksandar Vučić uzvratili da je usklađivanje "postupan proces". Vučić je ponovio svoje stajalište o sankcijama Rusiji navodeći da Srbiju nitko nije pitao o tome kao ni o protusankcijama Rusije. Europski dužnosnici posljednjih su dana izričitije poručivali Srbiji da mora u većoj mjeri pratiti i prilagoditi vanjsku politiku onoj Europske unije naznačivši da je to proces koji u velikoj mjeri treba odraditi već sada. Tako je dosadašnji europski povjerenik za proširenje Stefan Fuele pred Europskim parlamentom nedavno sugerirao otvaranje poglavlja 31 u ranoj fazi pregovora o članstvu, što bi Beograd u odnosu prema Bruxellesu moglo dovesti u poziciju da se i službeno odlučnije i jasnije odredi o aktualnoj ukrajinskoj krizi u kojoj za sada ne prati politiku EU i sankcije koje je uvela Rusiji.

Prijepori i oko sudionika mimohoda i gostiju parade

Parada je postala predmetom prijepora i u Srbiji, među ostalim i kad je savjetnik srbijanskog predsjednika Oliver Antić sugerirao da bi u svečanom mimohodu na paradi, uz partizanska obilježja, trebala biti i četnička.

"Nema ničeg kontradiktornog u tome da svi budu zastupljeni. Ova vojna parada treba predstavljati velik događaj svih saveznika", ocijenio je savjetnik srbijanskog predsjednika unatoč činjenici da su na Teheranskoj konferenciji 1943. tri vodeće savezničke sile, Rusija, SAD i Velika Britanija, četnički pokret proglasile kolaboracionistima fašista.

Raspravu je izazvao i ministar obrane Bratislav Gašić tvrdnjom da su na paradu pozvani i američki predsjednik Barack Obama te britanski premijer David Cameron, pa je morao reagirati šef diplomacije Ivica Dačić i objasniti da su nisu pozvani Obama i Cameron, već diplomati zemalja pobjednica i diplomatski zbor u Beogradu.

Dok su trajale pripreme za generalnu probu vojne parade zastupnici u srbijanskom parlamentu otvorili su pitanje koliko će ta manifestacija stajati porezne obveznike u Srbiji. No pitanja zastupnika o troškovima priprema za vojnu paradu i svih pratećih troškova prije i poslije nje zasad su službeno ostala bez odgovora.

U međuvremenu, u povodu parade i dolaska Vladimira Putina poduzete su iznimne mjere sigurnosti, takve da je ravnateljima škola preporučeno da odluče hoće li škole tog dana raditi ili će imati skraćenu nastavu. Uz to, promet u Beogradu 16. listopada bit će u potpunosti prilagođen dolasku Putina i održavanju vojne parade.

Završnim svečanostima u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije nazočit će članovi boračkih udruga i organizacija s područja cijele bivše Jugoslavije, među kojima i četveročlano izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), a očekuje se i dolazak stotinjak ratnih veterana iz cijele Hrvatske.

Dodik: Europsko-američko-albanska urota

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predočio je u srijedu vlastitu teoriju o razlozima zbog kojih je prekinuta nogometna utakmica reprezentacije Albanije i Srbije dan ranije u Beogradu, ponudivši istodobno svim Srbima koji žive u Bosni i Hercegovini besplatni prijevoz na vojnu paradu koju u četvrtak organiziraju srbijanske vlasti i na kojoj se očekuje i nazočnost ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dok iščekuje konačne rezultate tijesne izborne utrke za još jedan mandat entitetskog predsjednika koju vodi s kandidatom ujedinjene oporbe Ognjenom Tadićem, Dodik je medijima u RS ustvrdio da su zbivanja na nogometnoj utakmici između reprezentacija Srbije i Albanije, koja je prekinuta zbog albanskih obilježja i tučnjave nogometaša, zapravo dio europske i američke urote čiji je cilj bio izazvati masovne nerede i tako spriječiti Putinov dolazak u Beograd.

Provokacije zbog Putina


"Ova provokacija je definitivno i isključivo zbog sutrašnjeg dolaska Putina", kazao je Dodik kako ga citira agencija RS Srna.

Dodatno je ustvrdio kako su sve smislili Europljani i Amerikanci s ciljem da u Beogradu izazovu kaos i tako ometu Putinov dolazak, ali i da oslabe Srbiju.

"U svakom slučaju, istraga će pokazati zle namjere tih europskih, pa čak i američkih struktura, koje su uključene u potrebu da se Srbiju dodatno destabilizira", rekao je Dodik.

Albanci "tradicionalni neprijatelji Srba"

Uz to je za Albance kazao kako su "tradicionalni neprijatelji Srba" koji su sada u sprezi s Europljanima s ciljem da "desetkuju srpski nacionalni interes i državni nacionalni interes".

Zaključio je kako je baš stoga važno da parade u Beogradu bude i da se ondje "dostojanstveno dočeka Putina", kao i da bi u svemu trebalo sudjelovati što više Srba iz Bosne i Hercegovine.

Za početak, kako je objasnio, njegov ured je pripremio deset autobusa za besplatni prijevoz u Beograd.

Dodik će osobno pohoditi paradu

"Ako bude trebalo organizirat ćemo još, za sve one koji žele sutra biti u Beogradu na vojnoj paradi, kojoj će prisustvovati i predsjednik Putin", kazao je Dodik potvrdivši kako će, naravno, i osobno na paradu.

Dodik je ranije najavio kako se u Beogradu planira i sastati s Putinom.

Pročitajte više