Dok Argentina polaže pravo na njih, Britanija šalje još vojnika na Falklandske otoke

Ilustracija: FAH

VELIKA Britanija planira pojačati obranu spornih Falklandskih otoka kako bi osigurala njihovu odgovarajuću zaštitu, rekao je danas ministar obrane Michael Fallon u izjavi koja će vjerojatno iživcirati Argentinu koja i dalje polaže pravo na te otoke.

Napetosti oko Falklandskih otoka i dalje traju više od 30 godina nakon što su ih argentinske snage zauzele, a Britanija poslala svoje vojnike da preuzmu kontrolu nad njima u kratkom ratu u kojemu je život izgubilo više od 600 argentinskih vojnika i 255 britanskih.

"Kasnije danas reći ću u parlamentu kako ćemo pojačati obranu tamo", rekao je Fallon za Sky news.

Argentinska vlada polaže pravo na Falklandske otoke koji su udaljeni od njezine obale više od 300 milja, a 8000 milja od Britanije. Buenos Aires je u posljednje vrijeme pojačao kampanju za povratak Malvina (Las Malvinas) - kako naziva te otoke.

"Moramo odgovoriti na to i osigurati da su otoci dobro zaštićeni. Moramo uzeti u obzir bilo kakve buduće i moguće prijetnje otocima", rekao je Fallon za Radio BBC.

Britanske novine Sun izvijestile su danas da Rusija radi na ugovoru o iznajmljivanju 12 borbenih zrakoplova Argentini.

Fallon je rekao da to nije potvrđeno, ali da prijetnja ipak ostaje. "To je vrlo stvarna prijetnja i moramo na nju odgovoriti."
 

Pročitajte više