Dok je Josipović bio tajnik i član predsjedništva, Mlinaru i njegovim partnerima HDS posudilo više od 35 milijuna kuna!

Foto: Index

ZAGREBAČKI poduzetnik Igor Mlinar, kojeg je policija proglasila "kurirom mafije", bio je osoba od najvećeg povjerenja Hrvatskog društva skladatelja i njene tvrtke ZAMP. Prema podacima Indexa, Mlinar je u pet godina (od 2000. do 2005.) za svoje tvrtke i s njima povezana poduzeća, uspio od ZAMP-a ishoditi kredite u ukupnom iznosu većem od 35 milijuna kuna. Mlinarevim tvrtkama ZA DOM d.o.o. i Veterinarija d.o.o. Udruga hrvatskih skladatelja posudila je približno deset milijuna kuna, od čega 3,5 milijuna za trgovačko poduzeće "ZA DOM d.o.o. koje je završilo u stečaju početkom 2004. g. Pored toga HDS/ZAMP je kreditirao i tvrtke s kojima je Mlinar poslovao, poput poduzeća "DOSEG d.o.o." iz Osijeka i "Biljemerkant d.o.o." iz Osijeka.

Tako je tvrtka DOSEG d.o.o. od ZAMP-a dobila zajam u visini 14 milijuna kuna, dok je tvrtka Biljemerkant d.o.o. kreditirana novcem hrvatskih glazbenih autora u visini od 11 milijuna kuna. Bivši predsjednik uprave "Dosega", Zvonimir Bede, Indexu je potvrdio da je tom poduzeću odobren zajam ZAMP-a na intervenciju Igora Mlinara. No, istodobno naglašava kako je "svaka kuna tog zajma vraćena po dogovorenim uvjetima i sukladno zakonu". Index je u posjedu dijela dokumentacije Igora Mlinara iz koje je vidljivo da je njegova tvrtka "ZA DOM" neposredno prije stečaja dugovala poduzeću "Doseg d.o.o." 467 tisuća kuna, koje, prema tvrdnjama samog Bedea nikad nije vratila. Tvrtka "Doseg d.o.o." bavila se reciklažom sekundarnih sirovina i sama je otišla u stečaj s dugovima državi većim od 20 milijuna kuna. Iz Sudskog registra izbrisana je 30. svibnja 2008 godine.


Neusporedivo veće dugove vjerovnicima je ostavila tvrtka "Biljemerkant d.o.o." iz Osijeka, koju je HDS-ZAMP kreditirao s približno 11 milijuna kuna. Dugovi Biljemerkanta u ukupnom saldu prelazili su 500 milijuna kuna, uoči stečaja.

HDS: To nisu bili rizični plasmani!

Ipak, iz HDS/ZAMP-a nas uvjeravaju kako se ti krediti ne mogu smatrati rizičnim plasmanima.

"Još jednom potvrđujem da smo uvidom u knjigovodstvenu arhivu utvrdili da su sva potraživanja prema navedenim tvrtkama podmirena. Taj dio našeg poslovanja, kao i naše cjelokupno poslovanje, sukladno zakonskim odredbama i Statutu Društva, uvijek su pratila tijela društva, (u prvom redu Predsjedništvo i Nadzorni odbor) kao i vanjska revizija te nadzori državnih tijela. S obzirom na uredan status tih potraživanja, ne vidim potrebu javno se očitovati oko njih."- izjavio je Indexu glavni tajnik HDS/ZAMP-a Tomislav Šaban.

Osim po nedavnom uhićenju zbog prodavanja podataka o policijskim istragama, Igor Mlinar javnosti je poznat i po nizu propalih projekata i dugovima koji su iza njih ostali. O tome pod kojim uvjetima, kada i zašto su kreditirali Mlinara i tvrtke za koja je osobno urgirao, iz HDS/ZAMP-a nisu željeli govoriti.

No, napomenimo kako je dio kredita koje je s HDS-ZAMP-om dogovarao Mlinar doznačen još u vrijeme kada je glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja (do 2001. godine) i član predsjedništva HDS-a (do predsjedničke kampanje), bio aktualni predsjednik države Ivo Josipović. To znači da je predsjednik morao znati za isplate Mlinaru i tvrtkama koje su s njim povezane. Predsjednik je na upite novinara u listopadu prošle godine (kada je Mlinar uhićen) tvrdio da osobno ne poznaje Mlinara koji je dugogodišnji poslovni partner i prijatelj Marka Vojkovića, bliskog Ivi Josipoviću.

Vojkovićeva tvrtka Emporion već više od 15 godina naplaćuje usluge vođenja računovodstva HDS-a, a u njoj se nalazi i sjedište ZAMP-a. Pored toga, ZAMP brine o naplati autorskih tantijema i angažira odvjetničke urede koji vode sudske sporove u ime ZAMP-a. Mnogi od njih završe na Visokom trgovačkom sudu na čijem je čelu Mario Vukelić koji posluje sa ZAMP-om kao autor brojnih glazbenih uspješnica.

DORH ne istražuje, Josipović se ne sjeća

Prema podacima Indexa, policija i DORH ne istražuju poslovanje tvrtki Igora Mlinara i Marka Vojkovića, kao ni poslovanje ZAMP-a.

Na upit Indexa je li kao glavni tajnik HDS-a, a potom član predsjedništva HDS-a poznavao Igora Mlinara ili bio upućen u njegovo poslovanje sa ZAMP-om, kao i HDS-ZAMP-a s tvrtkama Marka Vojkovića, predsjednik države Ivo Josipović odgovorio nam je sljedeće:

"Ne mogu se sjetiti da sam ikada sreo gospodina Mlinara iako to ne mogu potpuno isključiti s obzirom na broj osoba koje sam susretao i koje susrećem. HDS je poslovao sa stotinama tvrtki, kreditni odnos imao s više desetaka njih i nakon deset i više godina za detalje Vas mogu samo uputiti da upite postavite HDS-u ili firmama o kojima pitate. Isto mogu reći i za poslovanje g. Vojkovića, o čijim poslovima znam vrlo malo. Srdačno, Ivo Josipović" 

Pročitajte više