Dok ostatak Europe grca u dugovima, Norvežani imaju drugih "problema": Država ima previše novca!

Foto: Guliver image/Getty images

DOK GOTOVO cijela Europa grca u dugovima, Norveška se suočava s pomalo neobičnim "problemom" - imaju toliko novca da ne znaju što s njime učiniti. Ova nordijska zemlja, svojevrsni otok blagostanja, suočava se s problemom kako potrošiti sve bogatstvo koje joj donosi nafta, bez da dugoročno ne našteti svojoj ekonomiji.

"Sve zemlje oko nas prisiljene su na rezove kako bi spasile svoja gospodarstva", kazao je Oeystein Doerum, glavni ekonomist najveće banke u Norveškoj, DNB banke. "Naš najveći izazov leži u činjenici da je naše bogatstvo od nafte toliko veliko da postoji opasnost da ga uzaludno potrošimo na projekte koji nisu dovoljno isplativi", dodaje Doerum.

Još od kasnih 1990.-ih Norveška je investirala prihode od nafte u posebni fond koji je, dugoročno, trebao osigurati financiranje države. Fond investira prvenstveno u dionice, obveznice i nekretnine, a novac plasira izvan Norveške kako bi izbjegao "pregrijavanje". Na taj način Norveška je postala najveći državni fond na svijetu s 816 milijardi dolara, odnosno 1,25 posto tržišne kapitalizacije svakog registriranog poduzeća na svijetu, piše AFP. Da bi osigurala daljnji rast fonda, vlada ne smije povlačiti više od 4 posto sredstava godišnje, kako bi uravnotežila budžet koji bi u suprotnom bio u minusu.

U zemlji s gotovo punom zaposlenošću, cvjetanje industrije nafte dovelo je do drastičnog rasta plaća zaposlenih u tom sektoru. Kao rezultat toga plaće u Norveškoj su i do 70 posto veće nego u drugim europskim zemljama.

Pročitajte više