Don Grubišić u Otvorenom: Crkva dobiva puno više novca negoli prikazuje

U VEČERAŠNJEM izdanju HTV-ove emisije "Otvoreno" građani su jasno podržali stav don Ivana Grubišiča kako Crkvi treba smanjiti novac iz proračuna i to tako što se čak 64 posto televizijskih glasača odlučilo na tu opciju.

Međutim, jednaku podršku Grubišić nije dobio od ostalih gostiju Hloverke Novak Srzić. Dapače, bio je izložen čak i direktnoj optužbi da je licemjer i da je samo zahvaljujući okretanju protiv Crkve dospio u Sabor, koju je plasirao predsjednik udruge Alojzije Stepinac Krešimir Miletić.

"To su vrlo podli udarci. Ja sam u Sabor išao kao glas naroda i sa željom da doprinesem izlasku iz moralne i duhovne krize, a ne radi plaće, mirovine ili osvete Crkvi. Izgubili smo kršćanski osjećaj za one koji jedva preživljavaju dok Crkva bahato troši novac poreznih obveznika", odgovorio je Grubišić.

"Zbog ideološke zadrtosti Crkva se uzima kao žrtveno janje"

Rasprava se zapravo zahuktala kada je kolumnist Glasa Slavonije Ivica Šola plasirao tezu da se Crkvu nepotrebno izdvaja kao žrtveno janje za sve probleme, umjesto da se razmotre i ostali koji dobivaju velike novce iz proračuna. "Što je s nevladinim udrugama koje godišnje iz proračuna ukupno dobiju milijardu i pol kuna? Ti se novi jednako netransparentno troše kao i oni koji se daju Crkvi, ali se njih uporno izostavlja iz rasprave", kazao je Šola.

Pritom je za takav stav optužio "ideološku zadrtost", kazavši kako su još za vrijeme Račanove vlade Crkvi uskraćivani novci, kada joj je za četiri godine isplaćen iznos predviđen za tri. "Crkva nije problem, Crkva je rješenje. Ona velike novce troši na stipendije i pučke kuhinje, ali to nitko ne zna. I to je greška Crkva, jer bi građane s tim trebala upoznati, a ne da oni misle da se novci bacaju u bunar", kazao je Šola.

Crkva dobiva puno više negoli prikazuje


Na to mu je Grubišić objasnio kako se novci možda ipak bacaju u bunar, jer je cifra od 245 milijuna kuna koje Crkva dobiva pogrešna. On je kazao kako je bilo predviđeno 380 milijuna kuna, ali su se zbog pomanjkanja novca biskupi bili prisiljeni odreći 50 milijuna. Naznačio je kako se iz tih sredstava ne isplaćuju plaće za Crkvine službeniku u svim njenim ustanovama i institucijama, već se oni plaćaju direktno iz proračuna, što znači da ovi navedeni milijuni odlaze "na druge stavke".

Neka građani sami biraju kome će ići novci iz njihovih poreza


"Neka o tim stvarima odlučuje narod, a ne neke komisije politikanata. Ja sam za suradnju Crkve i države, ali i za čiste račune. Nama treba njemački model gdje svaki porezni obveznik bira za što će ići dio njegovog poreza. To je neposredna demokracija, a ovaj naš model je nepošten jer Crkva dobiva više nego zaslužuje", kazao je Grubišić.

Šoljić: Ovaj model nije poguban za građane, Crkva zaslužuje novce


S njim se nije složio don Antun Šoljić, koji je kazao kako se "treba boriti protiv stereotipa i stigmatiziranja" Crkve. "Vidjeli smo koliko dobivaju civilne udruge. Mislim da je Crkva toliko važna da zaslužuje ove novce. To i nisu tako veliki novci i naš model nije poguban za građane", zaključio je Šoljić.

Pročitajte više