Don Ivan Grubišić: SDP i HDZ su sijamski blizanci iz istoga gnijezda

GOST današnje emisije Nedjeljom u dva Aleksandra Stankovića bio je splitski svećenik i sociolog don Ivan Grubišić.

"Nemam ništa protiv Papina dolaska, ali imam protiv iluzornih iščekivanja da će Papin dolazak sam po sebi nešto promijeniti"

Kada ga je voditelj Aleksandar Stanković upitao za komentar dolaska pape Benedikta XVI., don Ivan Grubišić je rekao da su očekivanja od ovoga dolaska bila vrlo visoka, ali da on daje premalo rezultata. "Rezultate imamo samo u pitanju troškova, dok izostaju na pastoralnom, moralnom i vrijednosnom planu. Međutim, nemam ništa protiv Papina dolaska, nego protiv iluzornih iščekivanja da će Papin dolazak sam po sebi nešto promijeniti", rekao je.

Govorio je i o ulasku u Europsku uniju, rekavši da očekujemo magijski događaj i mislimo da će, kada uđemo u EU, svi problemi biti riješeni, "ali to se neće dogoditi prije nego što riješimo neke stvari u svojim glavama", rekao je.

"Idioti na vlasti su oni koji se politikom bave radi vlastite koristi"

Na pitanje kako to da Crkva propovijeda skromnost, a živi vrlo bogato, don Grubišić je rekao da se vraćamo u predmoderno, feudalno doba kada je Crkva bila poglavar čitavog Zapadnoga svijeta. Podsjetio je na doba komunizma kada je Crkva bila izvan vlasti te rekao da je i u to vrijeme živio s narodom i za narod te da s oltara nikada ništa nije tražio. Govorio je i o papi Ivanu Pavlu II. rekavši da mu zamjera što Crkvu nije pozvao na skromnost.

Stanković ga je pitao da mu objasni raniju izjavu da su "idioti dugo na vlasti i povezani s idiotima u medijima", Grubišić je rekao da je mislio na idiote u izvornom, starogrčkom smislu, kada je ta riječ predstavljala one koji se bave politikom radi vlastite koristi.

"Treba dokininuti sve političke privilegije, živimo u klasnom društvu"

Na pitanje o Savezu za građansku i etičku Hrvatsku kojoj je na čelu i čija je Platforma (stavovi i program) ranije objavljena, Grubišić je kao jednu od najvažnijih točaka istaknuo da treba dokinuti sve političke privilegije, od saborskih plaća koje nisu visoke u odnosu na Europu, ali jesu u odnosu na hrvatsku prosječnu plaću, do njihovih privilegija koje su još veće. "Žao mi je da je narod došao do toga da kopa po kontejnerima, dok neki drugi žive kao šerifi i šeici. Živimo u jednom tipu klasnoga društva s vrlo bogatima, bez srednjega sloga i s mnogo siromašnih", rekao je.

Upitan kako se, kao svećenik, namjerava baviti politikom, don Ivan Grubišić je rekao da prema Ustavu svaki građanin, a on se takvim osjeća, ima pravo birati i biti biran. Rekao je i da ne vjeruje da će ga Katolička crkva ekskomunicirati zbog toga što će biti na izbornoj listi. "Ne radi se o politikantstvu i borbi za pozicije koja se kod nas naziva politikom, nego o inicijativi za boljitak zemlje. Ja tako razmišljam, a ne moraju se svi slagati sa mnom", rekao je.

"SDP i HDZ su sijamski blizanci iz istoga gnijezda"

"Savez za građansku i etičku Hrvatsku savez nije nikakva stranka niti ćemo dozvoliti da to postane. To je građanska alternativa stranačkoj politici koja nas je i dovela u ovakvu situaciju", rekao je. Stanković ga je tada prokomentirao da bi Savez vrlo rado u svojim redovima vidio ljude poput Ljube Jurčića i Josipa Kregara, na što je Grubišić rekao da su mu se mnogi ugledni i cijenjeni ljudi javili nakon što je objavio Platformu. Među prvima je bio akademik Miroslav Radman. Također je rekao da se nije nadao takvoj reakciji te da je očekivao da će se javiti pedesetak ljudi, a u kratkom vremenu mu se javilo oko 1.400.

Između ostaloga je rekao i da su HDZ i SDP sijamski blizanci iz istoga gnijezda. "Na prvom sazivu Sabora bilo je 95 posto bivših komunista, udbaša itd., a to je podržala Crkva", rekao je, a Stanković ga je pritom podsjetio na raniju izjavu kojom je glasače HDZ-a nazvao talibanima.

Nazivaju ga "crvenim popom", a oca i brata mu ubili partizani

Na kraju emisije je govorio i o svome djetinjstvu. Odrastao je u siromašnoj obitelji, oca i brata su mu tijekom Drugoga svjetskog rata ubili partizani, a školovala ga je Crkva. Na pitanje kako je, usprkos takvom djetinjstvu, postao ovakav kakav je sada i kako se osjeća kada ga nazivaju "crvenim popom", kada su mu oca i brata ubili upravo ti "crveni", don Grubišić je odgovorio da ga je tijekom čitavoga života inspirirala osoba Isusa Krista. "Ne ono što su me na teologiji učili, nego njegov život o kojemu piše u Bibliji", rekao je.

Na pitanje da usporedi komunističko i današnje doba, don Grubišić je rekao: "Sada se lakše diše, ali teže živi. O tome govore brojke, a ja statistici vjerujem i ne vjerujem, jer znam što može predstavljati. Ja znam da u Hrvatskoj ima 300.000 nezaposlenih i 70.000 onih koji rade, a ne primaju plaću, te da je Hrvatska zadužena 50 milijardi kuna", rekao je.

"Crkva gura tradicionalne obiteljske vrijednosti, a to ne pada na plodno tlo"

Gostovanje je završio govoreći o obiteljskim vrijednostima te o ulozi Crkve u obitelji. "Obitelj današnjega vremena može opstati i na drugim vrijednostima, ne samo na onima koje promiče Crkva. Crkva gura tradicionalne vrijednosti, a to ne pada na plodno tlo", rekao je.

Kao četiri "vrijednosti" koje, vršeći svećeničku dužnost, preporučuje mladim supružnicima, istaknuo je da trebaju poštivati jedno drugo, mnogo razgovarati (manje govoriti, a više slušati), poštovati međusobno pravo na različitost jer je "brak jedan, ali ga čine dvije različite osobe" te da trebaju živjeti u zajedništvu, usprkos razlikama.

Pročitajte više