Doprinos regionalnoj interoperabilnosti, stabilnosti i suradnji: Predstavljena simulacijska vježba SEESIM 14

Foto: FAH

U SIMULACIJSKOM središtu (SimS) Zapovjedništva za obuku i doktrinu (ZOD) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) u vojarni Petar Zrinski u Zagrebu danas je u okviru Dana uvaženih gostiju predstavljena sedma međunarodna računalno podržana vojno-civilna vježba SEESIM 14.

Predstavljanju je nazočila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, predsjedavajući SEDM-a državni tajnik Ministarstva obrane Rumunjske Valeriu Nicuţ, direktor vježbe brigadni general OS RH Ivan Jurić, predstavnici zemalja sudionika, MORH-a, OSRH-a, diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora i drugi, priopćio je MORH.

Vježba se održava svake dvije godine

Vježba SEESIM održava se svake dvije godine i jedan je od najvažnijih projekata SEDM-a, inicijative koja okuplja ministre obrane zemalja jugoistočne Europe i drugih država s ciljem jačanja međunarodne suradnje.

Od prvog izdanja 2002. računalno-simulacijska vježba pretpostavlja stvaranje mreže nacionalnih simulacijskih središta. Ovogodišnja vježba traje od 24. do 26. rujna.

Hrvatska je preko Simulacijskog središta sudjelovala na svakom dosadašnjem SEESIM-u, a ovogodišnje je središnje mjesto u organizaciji, uz suradnju s Bugarskom, prvo za našu zemlju. SimS je kao središnja lokacija vježbe računalno i komunikacijski povezan s drugim lokacijama u državama sudionicama: Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Rumunjskoj i Makedoniji. Povezivanje je ostvareno i sa stožerom SEEBRIG-a u Larisi, Grčka. Vježbu podržavaju predstavnici SAD-a, a Gruzija sudjeluje kao promatrač.

Tafra: Vježba važna za promociju suradnje i stabilnosti u regiji


Uoči predstavljanja vježbe, zamjenica ministra Višnja Tafra i predsjedavajući SEDM-a Valeriu Nicuţ održali su govore u kojima su naveli važnost vježbe za promociju suradnje i stabilnosti u regiji, te uvježbavanje interoperabilnosti u slučaju kriznih situacija.

Zamjenica ministra istaknula je da su zemlje SEDM-a u ovom SEESIM-u skoro u potpunosti preuzele aspekte organizacije od SAD-a što pokazuje napredak u regionalnoj suradnji, dok je državni tajnik izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tijekom vježbe i učinkovitošću svih njezinih sudionika.

 

Pročitajte više