Dozvole Promatraču i GONG-u, stigla još dva zahtjeva za promatranje izbora

Foto: Hina

DVJEMA nevladinim udrugama - Promatraču i GONG-u izdana su rješenja za promatranje predsjedničkih izbora, 28. prosinca, a još dvije – Studentski katolički centar Palma i Hrvatsko odgovorno društvo zatražile su ta rješenja, odnosno dozvole, doznaje se u ponedjeljak u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Koliko će promatrača udruge imati na predsjedničkim izborima za sada se na zna, pobliže će se znati tek oko 20. prosinca, do kada udruge moraju DIP-u dostaviti popis imena i prezimena svojih promatrača, s naznakom koja će izborna tijela promatrati.

Nevladine udruge koje žele imati promatrače na predsjedničkim izborima, dužne su u roku deset dana od dana njihova raspisivanja zatražiti od DIP-a dozvolu za promatranje. Uz zahtjev, moraju dostaviti i preslik izvatka iz Registra udruga kako bi se utvrdilo da uistinu djeluju na području praćenja izbornih postupaka i/ili promicanja ljudskih i građanskih prava, upućuju u DIP-u.

Uz nevladine udruge, pravo promatranja predsjedničkih izbora imaju i promatrači političkih stranaka koje su predložile predsjedničke kandidate, promatrači birača koji su predložili nezavisnog kandidata, te strani, odnosno promatrači međunarodnih organizacija koje djeluju u Hrvatskoj.

Najkasnije osam dana prije izbora, rok je koji se tiče svih aktera promatranja predsjedničkih izbora.

Naime, do tog roka i političke stranke i nezavisni kandidati i nevladine udruge koje žele imati promatrače, dužni su DIP-u dostaviti popis s imenom i prezimenom svojih promatrača, s naznakom grada, odnosno općine u kojem će pratiti rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora.


Potrebni obrasci za to nalaze se na službenim stranicama DIP-a.

Kandidati za predsjednika države ne smiju biti promatrači.

Šesti predsjednički izbori od neovisnosti Republike Hrvatske održat će se u nedjelju, 28. prosinca. Predsjednički kandidati trenutno nastoje skupiti čim više potpisa potpore, minimum je deset tisuća, a krajnji rok za prikupljanje potpisa i predaju kandidatura je subota, 6. prosinca u ponoć.

Pročitajte više