Drama u proračunu: Srbija ima novca za još samo 30 dana

IZ SRPSKOG Ministarstva financija su potvrdili za B92 da je situacija u proračunu dramatična te da imaju novca još samo za isplatu plaća i mirovina u kolovozu.

No, dok u Ministarstvu financija traže novac za rujan i listopad, koalicijski partneri u Vladi traže svoj "dio kolača". Tako srpska stranka umirovljenika PUPS inzistira da im se ispuni obećanje iz koalicijskog sporazuma i za pola milijuna umirovljenika isplati 13. mirovina.

Najveći problem su plaće i mirovine


Srbija u trezoru ima novca za kolovoz, dok za rujan traže i vjeruju da će ga naći. U Ministarstvu financija vjeruju da će se nakon toga situacija stabilizirati, jer pripremaju zakone koji bi trebali osigurati da se takve drame ne događaju u budućnosti. Kao i u Hrvatskoj, najveće troškove i proračunski deficit im stvaraju plaće i mirovine.

Predsjednik PUPS-a Milan Krkobatić je kazao da stvari treba mijenjati i da njegova stranka ne namjerava odustati od 13. mirovine, koju oni zovu novom socijalnom pomoći. Tvrdi kako u Srbiji ima više od pola milijuna umirovljenika koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

Pročitajte više