Dramatične snimke iz Makedonije: Dječak vrištao za majkom koja nije uspjela ući u vlak pun migranata

Screenshot: Youtube

MIGRANTI s Bliskog istoka, kako javlja agencija Tanjug, sukobili su se danas na željezničkoj stanici u Gevgeliji dok su čekali na ukrcavanje na vlak koji će ih iz Makedonije odvesti prema granici sa Srbijom.

Polazak je bio zakazan za deset sati, ali vlak je kasnio, a preko tisuću migranata borilo se za mjesto u vlaku što je dovelo do naguravanja i rezultiralo sa nekoliko lakše povrijeđenih. Novinaru Tanjuga migranti su rekli kako moraju ući na taj vlak jer jedino tako mogu nastaviti put prema zemljama zapadne Europe.

Uz viku, guranje, udaranje i prijetnje noževima, najbolje su prošli oni najbrži i najjači, a najgore su prošle obitelji s malom djecom.

Telegraf piše kako je jedan dječak završio u vlaku sam bez svoje obitelji. Očajno je vrištao ne želeži otići bez svoje majke koja je ostala na stanici, na kraju su ga ipak uspjeli izvući iz vlaka.

No, sve i da dođu do Srbije to ni blizu nije kraj mukama nesretnih migranata na njihovom putu prema zapadu. Podsjetimo, Mađarska je u lipnju najavila izgradnju četiri metra visoke ograde na granici sa Srbijom koja upravo za cilj ima zaustavljanje migranata koji iz Srbije prelaze u Mađarsku. "Ako EU nađe neko rješenje, dobro, ali ja ne vjerujem u europsko rješenje", rekao je tada mađarski premijer Viktor Orban.

Ovakva odluka mađarske vlade naišla je na podijeljena mišljenja diljem Europe, ali, usprkos tome, Mađari su s izgradnjom 175 kilometara dugog zida već počeli. Migranti do granice s Mađarskom dolaze preko Srbije, a u Srbiju najčešće dolaze preko Kosova ili Makedonije.

Kroz Makedoniju putuju vlakom, natrpanim kolima koja voze krijumčari ili pješice pod okriljem noći.

Naravno, velik broj migranata koji u potrazi za boljim životom idu prema zapadu često rezultira nemilim scenama poput ove današnje. Tako smo i prije mjesec dana bili svjedoci sličnih tužnih scena s makedonskih željezničkih stanica gdje stotine migranata pokušavaju ući u prenatrpane vagone.

Nažalost, često dolazi i do puno većih tragedija kao kad je ovog travnja vlak na pruzi između Velesa i Skopja naletio na grupu migranata koji su pod okriljem noći hodali po pruzi te usmrtio njih četrnaest.

Pročitajte više