Drugo lice Splita i Feralovci organiziraju peticiju protiv spomenika Tuđmanu: To Splitu ne treba!

Foto: Arhiva

DRAGAN MARKOVINA, kandidat za gradonačelnika liste Drugo lice Splita, organizira potpisivanje peticije protiv podizanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Osim već poznatih lica s liste, sociologa Zorana Malenice, bivše šefice za kulturu u Gradu Splitu Tamare Visković, organizatorice Gay pridea Mirjane Kučer iz Udruge Domine, peticiju će podržati i novinari ugaslog Ferala Viktor Ivančić, Ćićo Senjanović, Damir Pilić...

Četiri ključna razloga za peticiju: Socijalna neosjetljivost, stanovi, Lora, Orešar i Kutle

Markovina je za Index iznio četiri ključna razloga zbog kojeg organiziraju potpisivanje peticije.

"Splitu ne treba Tuđmanov spomenik, ima već trg, i to jedan od najljepših. Dakle, u ovoj teškoj situaciji kada se jedva sklapa kraj s krajem, nema potrebe trošiti novac na takve stvari. To je socijalno neosjetljivo. Drugo, socijalno je neosjetljivo i prema svima onima koji su konzumirali Miroslava Kutlu i Bruna Orešara. Dakle, Tuđman je gotovo cijelo gospodarstvo u Splitu prepustio prijateljima i stranačkim pouzdanicima. Planski je uništeno sve što je postojalo. Podizanje spomenika Tuđmanu moralno je upitno i zbog ljudi koji su u njegovo doba izgubili stanove, a tu su i događaji iz Lore. Na Gradskom vijeću svi su dignuli ruke za Tuđmana, a mi našom peticijom želimo pokazati kako u Splitu ima i onih koji drugačije misle", kazao je Markovina za Index.

Tuđman i križ glavni Kerumovi aduti za izbore

Kako smo već pisali, postavljanje spomenika dr. Tuđmanu koštat će 800 tisuća kuna. Na natječaju raspisanom početkom godine pobijedio je rad Branka Silađina i Zorana Jurića. Tuđman će biti visok gotovo tri metra, a montirat će ga na isto mjesto na kojem je maršal Tito održao svoj čuveni govor 1962. godine.

Tuđman je samo jedan od Kerumovih aduta za skore izbore. Do konca svibnja na južnoj padini Marjana trebao bi osvanuti i 10-metarski križ, a još prije bi se trebala svečano otvoriti Zapadna obala pred hotelom Marjan, financirana u potpunosti iz gradske blagajne, premda je Kerum osobno tvrdio da neće koštati ni kune. Ne samo da je koštala 100 milijuna kuna, nego je Grad platio i 3,5 milijuna kuna za potkopavanje kolektora za hotel.

Pročitajte više