Društvo prijatelja dubrovačke starine najavljuje ustavnu tužbu zbog Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika

Foto: Shutterstock

DRUŠTVO prijatelja dubrovačke starine najavilo je danas podnošenje ustavne tužbe nakon što je Sabor na prijedlog Vlade danas izmijenio Zakon o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, kojim je pravo upravljanja i gospodarenja dubrovačkim gradskim zidinama, a time i prihodi od prodaje ulaznica, s tog društva preneseno na Grad Dubrovnik.

Tajnik društva Niko Kapetanić izjavio je kako u društvu, nakon sinoćnje saborske rasprave te stranačku stegu i argumente koji su se iznosili, nisu iznenađeni ni začuđeni odlukom saborske većine.

Izvijestio je kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine već ranije odlučilo o podnošenju ustavne tužbe u slučaju donošenja zakonskih izmjena, da je već imaju pripremljenu te da će je podnijeti u zakonskom roku.

"Malo vijeće Društva prijatelja dubrovačke starine je već donijelo odluku po tom pitanju - pokrenut ćemo ustavnu tužbu, no o svemu će se službeno očitovati predsjednik Društva Denis Orlić", poručio je Kapetanić.

Sabor je danas izglasao izmjene spomenutog zakona kojima se uređuju pitanja djelatnosti Zavoda za obnovu Dubrovnika, ali i propisuje da stupanjem zakona na snagu upravljanje i gospodarenje dubrovačkim gradskim zidinama od Društva prijatelja dubrovačke starine preuzima Grad Dubrovnik.

HDZ je sinoć u Saboru ustao protiv takvog zakonskog rješenja, upozoravajući kako se time dokida ugovor između Grada Dubrovnika i Društva.

Na taj se način, isticali su HDZ-ovci, protuzakonito ulazi u građansko pravni odnos između dviju pravnih osoba te se želi omogućiti "krpanje" proračuna Grada Dubrovnika sredstvima koje uprihodi Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Vladajući su u raspravi odbacivali oporbene prozivke, tvrdeći da će nova zakonska rješenja dovesti do urednijeg i boljeg upravljanja povijesnom starinom Grada Dubrovnika.

Pročitajte više