Država im mora dati tri plaće i pola otpremnine, a Vlada se nada da će radnici Međimurje Betona doći do novca?!

Screenshot: Facebook

VLADA se na svojoj Facebook stranici osvrnula na slučaj čakovečke tvrtke Međimurje Beton koja je propala svega nekoliko mjeseci nakon što je zaključena predstečajna nagodba i nakon što su im otpisani milijunski iznosi dugova. Komentirajući činjenicu da tvrtka radnicima duguje plaće, Vlada je čini se zaboravila na Zakon o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca, prema kojem u slučaju stečaja tvrtke radnicima dio plaća i ostalih radničkih potraživanja isplaćuje - država.

> Totalni krah predstečajnih nagodbi: Linić proglasio tajnim podatak o uplatama u proračun!

"Iskreno se nadamo da će radnici svoja potraživanja naplatiti kroz stečaj. Ovo je jedan od nekoliko primjera, ali većina od oko 600 tvrtki s kojima je sklopljena predstečajna nagodba još uvijek posluje. Inače, država je kroz stečajeve od 2001. do 2013. godine uspjela doći samo do 10% svojih potraživanja, a kroz predstečajne nagodbe planira se naplatiti 53% potraživanja. Činjenica je dakle da dio dugovanja koje je država otpisala gotovo sigurno nikada ne bi bio naplaćen", prokomentirala je Vlada RH na svojoj službenoj Facebook stranici.

Prema zakonu, podsjetimo, Agencija za radnička potraživanja dužna je radnicima osigurati tri minimalne plaće i 50 posto otpremnine, ali i naknade za bolovanje, ozljede na radu, neiskorišteni godišnji odmor... Tvrtka radnicima duguje i znatno više, ali teško da će se zaostale plaće uspjeti namiriti iz preostale imovine hipotekama opterećenog Međimurje Betona.

Radnici još 2012. tražili stečaj


Podsjetimo, radnici Međimurje Betona su zbog neisplate plaća još 2012. godine tražili stečaj nad tvrtkom, ali je zahtjev odbijen jer je ocijenjeno kako tvrtka "ima potencijala i novougovorene poslove". Ubrzo je pokrenut predstečajni postupak.

Prvi predstečajni postupak nije uspio zbog neslaganja Ministarstva financija, koje je 15. travnja prošle godine tražilo novi plan restrukturiranja. Nakon što su ga iz Međimurje Betona dostavili u zadanom roku, otvoren je novi predstečajni postupak. Predstečajna nagodba Međimurje Betona je tako prošla iz drugog pokušaja.

Plaće koje radnici nisu dobili u 2012. godini nisu bile jedine zaostale - i tijekom predstečajnog postupka nastavile su se nizati neisplaćene plaće.

Iako je predstečajna nagodba uspješno zaključena u lipnju prošle godine, problemi Međimurje Betona time nisu nestali. Za isplate prvih rata dugova je do 31. listopada prošle godine trebalo skupiti milijune, ali uprava tvrtke nije uspjela niti osigurati novac, niti pronaći strateške partnere koji bi im pomogli da se izvuku iz problema.

U studenom prošle godine su zbog neplaćanja obaveza iz predstečajne nagodbe računi Međimurje Betona završili u blokadi. Ispostavilo se kako je stečaj za tvrtku opterećenu milijunskim dugovima i hipotekama ipak jedino rješenje.

Pročitajte više