Državna revizija pokopala Keruma: Više od 60 milijuna kuna za Karepovac nenamjenski potrošeno

Foto: Index

KAO ŠTO se očekivalo, državna revizija konstatirala je brojne nepravilnosti u radu Kerumove administracije. Najpogubnije bi svakako moglo biti pitanje više od 60 milijuna kuna nenamjenski potrošenih sredstava koja su se godinama odvajala za sanaciju smetlišta Karepovac.

Gdje su nestale pare, pitao je i vijećnik HDSSD-a Luka Roguljić, no odgovor nikada nije dobio.

Sredstva su potrošena za komunalu, no gdje precizno, nije objašnjeno. Znamo da je Kerumov "lungo mare" progutao sav raspoloživ novac, respektabilnih 100 milijuna kuna. Kako se kilavo punila gradska blagajna, ne bi bilo nikako čudo da su sredstva za Karepovac jednostavno sprašena u Zapadnu obalu. Izbjegavanje odgovora samo ide u prilog takvih špekulacija.

Kerum misli da mu dugove za Karepovac vrati nasljednik, i to nemogućim tempom

U Gradu su revizorima pojasnili da su novac za Karepovac trošili jer investicije i projekti sanacije nisu pratiti prihode. Opravdanje se našlo u članku 5. Odluke o izvršenju proračunu po kojem se eventualne razlike između namjenskih prihoda i rashoda mogu rasporediti u okviru posebnog dijela proračuna uz obvezu namirivanja tih razlika, odnosno povrata tih sredstava u sljedećim proračunskim razdobljima.

U tom smislu je donesen i zaključak Gradskog vijeća, no kako će ići s tim veliko je pitanje, jer od predviđenih 24 milijuna kuna povrata rebalansom za 2012. godinu će nestati punih 11 milijuna kuna!

Najbolje je od svega kako Kerum zapravo misli vratiti pare koje je uzeo od Karepovca. Sva neutrošena sredstva zamislio je vratiti proračunima za 2012., 2013. i 2014. godinu, pojašnjeno je reviziji. Samo, kojim tempom. U 2013. 30 milijuna, a u 2014. godini čak 58 milijuna kuna?! Gotovo 10 posto proračuna?! S obzirom da se za Karepovac godišnje skupi 10, 11 milijuna kuna, riječ o znanstvenoj fantastici. 

U posljednje dvije godine Banovina poslovala s gotovo 100 milijuna kuna minusa

No, to i nije bitno, jer će Kerumove dugove morati vratiti onaj koji ga naslijedi u Banovini. Što je najgore na tome nije stalo. 

Naime, Kerum je profućkao i plus u gradskoj blagajni koju mu je ostavila prethodna vlast. Tako je minus u 2011. godini od 62 milijuna kuna pokrpan sa 17 milijuna kuna prenesenog viška iz ranijih godina pa je godina zaključena sa 45 milijuna kuna minusa.

Ove godine minus je 30 milijuna kuna, što znači da je u dvije posljednje godine Banovina poslovala s gotovo 100 milijuna kuna gubitka.

Situacija je alarmantna. Nakon kratkoročnog kredita od 30 milijuna kuna, Grad Split će dignuti još jedan od 30 milijuna kuna, ovaj put dugoročni kako bi se otplatile municipalne obveznice iz 2007. koje na naplatu stižu dogodine nakon izbora. Znači, malo Karepovac, malo višak iz boljih dana, malo zaduživanje... Kad se podvuče crta, sve će zaboljeti glava. Keruma možda najmanje. On je, naime, već davno digao ruke.

Državno odvjetništvo istražuje Keruma i Nevenku

U srpnju je Index pisao da je nenamjensko trošenje sredstava privuklo i pažnju Državnog odvjetništva u Splitu. Zapinjalo je s dostavom relevantne dokumentacije. Koji mjesec kasnije otkrilo se da je pod istragom i predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić, i to zbog pustoši koju je ostavila u Kerum d.o.o. I tu se dug, odnosno, šteta dobavljačima cijeni na nekih 62,5 milijuna kuna.

Ovih dana na vrata Trgovačkog suda zakucala je policija. I njih zanima što je s Kerum d.o.o. i brojnim stečajnim zahtjevima koji su stižu na tjednoj bazi. Kako smo pisali, Kerum je uspio odgoditi stečaj u posljednji trenutak podmirivši dugovanje Loli Ribaru d.d. od 208 tisuća kuna. Sad će čekati da na red dođe makedonski vinar Ezimit. Valjda će i njih namiriti pred ročište na kojem bi se odlučivalo o stečaju.

Policija postupa po nalogu Državnog odvjetništva koje istražuje nepravilnosti u poslovanju Banovine i izbjegavanja poslovnih obaveza Kerum d.o.o., koji i državi duguje značajnih 3,5 milijuna kuna poreza. 

Reviziji sporni i zakupi za poslovne prostore

Nalaz revizije za 2011. godine otkriva i vrlo nezavidnu situaciju s gotovo 300 iznajmljenih poslovnih prostora. Naime, najamnina se plaća po ugovorima koji su istekli 2009. i 2010. godine, dakle u prvoj godini Kerumovog mandata. Nisu produženi, što opet povlači za sobom moguću štetu za gradsku blagajnu u slučaju spora. Određeni sporovi se već i vode, a za najam prostora nisu raspisani natječaji. Kako smo pisali, ove je godine u jedan takav na izuzetnoj atraktivnoj lokaciji "uletio" i "oporbeni" vijećnik HDZ-a Mirko Ramljak. Iskoristio je braniteljski status i u direktnoj pogodbi dobio prostor u gradskoj luci. 

Državna revizija utvrdila je nepravilnosti i u naplati zakupnine od političkih stranaka, a zaključeno je i kako nisu poduzete sve potrebne mjere za naplatu potraživanja koja bi napunila gradsku blagajnu, i ove godine u značajnom deficitu. Gradski se proračun u svega dvije godine srozao s gotovo milijardu na 800 milijuna kuna. A sa svojim dubiozama teškim stotinama milijuna kuna Grad opterećuju i Hajduk, Promet....

Pročitajte više