Državni zavod za statistiku o optužbama Stožera: Popis stanovništva proveden je profesionalno i savjesno

Foto: Hina

NAKON jučerašnjeg sastanka u Vukovaru Zoran Milanović krenuo je objašnjavati što je sve dogovoreno na sastanku s Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara koji je trajao četiri sata. Milanović je osim glavnih odluka o povlačenju policajaca i ograda s ulica objasnio kako je i "prvi puta doznao da se tijekom popisa stanovništva nisu prebrojavale nestale osobe". Milanović je kazao kako je u Vukovaru bilo 460 slučajeva. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kazali su na današnjoj konferenciji kako je popis stanovništva nerealan i falsificiran.

Državni zavod za statistiku reagirao je na izjave iz Vukovara te su odlučili otkloniti sumnje u točnost podataka.

"Državni zavod za statistiku sva svoja istraživanja, pa tako i popis stanovništva, provodi isključivo u skladu s pravilima statističke struke, metodološkim preporukama Eurostata i Statističke komisije Ujedinjenih naroda.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. godine proveden je profesionalno i savjesno, u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj u 2011. godini (NN, br. 92/10.) te u skladu s Uredbom 763/2008 Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o popisima stanovništva i stanova, kao i s preporukom Konferencije europskih statističara za popise stanovništva i stanova 2010. godine", stoji u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

DZS tvrdi kako se u Popisu 2011. godine za definiranje ukupnog stanovništva primjenjivao koncept "uobičajenog mjesta stanovanja". Kažu kako se popisom ne utvrđuje status osobe u smislu prijavljenog boravišta ili prebivališta, tako da formalna prijava boravišta ili prebivališta nije utjecala na rezultate Popisa 2011. godine.

U skladu s metodološkim uputama, nestale su se osobe popisivale kao stalni stanovnici naselja u kojem su živjele do trenutka nestanka, a privremeno su odsutne. Metodološki, te osobe nisu uključene u ukupni broj stanovnika određenog naselja ako je od dana njihova nestanka proteklo više od 12 mjeseci. Sve nestale osobe popisane su na isti način, bez obzira na to jesu li nestale prije, u tijeku ili nakon rata.

Popis stanovništva 2011. proveden je sa stanjem 31. ožujka 2011. na teritoriju cijele Republike Hrvatske. Ponovno popisivanje bilo koje teritorijalne jedinice ne bi moglo dati rezultate koji bi bili usporedivi sa stanjem na navedeni datum. Podaci Popisa 2011. koji su dosad objavljeni prošli su niz logičko-računskih kontrola, tako da ne postoji nikakav realan razlog za sumnju u njihovu pouzdanost. Uzimajući u obzir promjene u statističkoj definiciji ukupnog stanovništva, migracije i prirodno kretanje stanovništva u međupopisnom razdoblju, dobiveni podaci ne odstupaju od očekivanja", objasnio je DZS.


 

Pročitajte više