Dubrovčani i HDSSD poručili Vladi: Odustanite od ratifikacije ugovora s BiH

NA SASTANKU koji je inicirao dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u Dubrovniku usvojena je "Izjava o položaju Dubrovačko-neretvanske županije" u kojoj se od Vlade traži izgradnja Pelješkog mosta i odustajanje od ratificiranja Ugovora o granici s BiH kod Neuma.

Na stranicama županije pišu da su na sastanku tu izjavu podržali "nazočni akademici, saborski zastupnici, čelnici Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina, sveučilišta i visokih učilišta, političkih stranaka, gospodarskih komora, udruga civilnog društva i branitelja".

"U što kraćem roku izgradite Pelješki most"

U Izjavi stoji da je županija razdvojena na dva dijela teritorijem BiH kod Neuma te da je time na dva dijela podijeljena i Hrvatska, a od srpnja drugo godine će biti podijeljena i EU. "Dubrovačko-neretvanska županija u neravnopravnom je položaju  u odnosu na ostatak Republike Hrvatske te joj je otežan gospodarski razvoj, dugoročno ugrožena demografska slika, a na ovom području može biti ugrožena sigurnost i stabilnost Republike Hrvatske", piše u Izjavi u kojoj se tvrdi da se i drugim potezima vlasti "marginalizira hrvatski jug".

Potpisnici su od Vlade zatražili da u što kraćem roku spoji "Pelješkim mostom  južni dio Županije sa sjevernim dijelom i ostatkom Republike Hrvatske, kako je predviđeno Prometnom strategijom Republike Hrvatske i Prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije". Uz to žele da se nastavi i gradnja autoceste od Ploča do Osojnika teritorijem Hrvatske te izgradnju brze ceste Dubrovnik - Zračna luka Čilipi i Pelješku cestu.

"Odustanite od ratifikacije Ugovora o granici s BiH kod Neuma"

Kako bi ta županija postala ravnopravna ostalima traže i da se vrate sjedišta državnih institucija, odnosno Trgovački sud, carina, HZZO, u Dubrovnik te odustane od novih ukidanja, ukoliko ih država planira. "U svakom budućem regionalnom preustroju Republike Hrvatske nužno je da Županija zadrži status samostalne regionalne jedinice (županije ili regije), jer za to postoje svi razlozi od povijesnih, zemljopisnih, gospodarskih, ali ističemo i nezanemariv simbolički razlog - dubrovački grb u kruni grba Republike Hrvatske", pišu potpisnici Izjave.

"Odustati od ratifikacije Ugovora o granici s BiH kod Neuma i inzistirati na argumentima dubrovačkih stručnjaka da su Veliki i Mali školj i Vrh Kleka hrvatski teritorij, te postići trajno razgraničenje s Crnom Gorom kod Prevlake crtom sredine u moru", posljednji je zahtjev potpisnika "Izjave o položaju Dubrovačko-neretvanske županija". Izjavu će uputiti predsjedniku Ivi Josipoviću, Vladi i Saboru.

Izdajnički akt

I HDSSD je danas izrazio svoje oštro protivljenje ratificiranju sporazuma Tuđman - Izetbegović i oduzimanju hrvatskog nacionalnog teritorija.

"Granice su prvorazredno nacionalno pitanje, nitko se nema pravo voluntaristički odricati suvereniteta nad niti jednim pedljem hrvatskog teritorija, bilo na kopnu ili moru. Nije dopustivo da se o teritoriju glasa u Saboru. Loše misle vladajući da su dobili mandat na izborima da mogu izglasati što ih je volja. Mandat su, naime, dobili da upravljaju državom, a ne da se odriču državnog teritorija. Mandat dođe i prođe, a teritorij ostaje. To je nepovratno i stoga je potez Vlade apsolutno nedopustiv i izdajnički akt koji kao takav treba i tretirati", drži Hrvoje Tomasović, predsjednik HDSSD-a.

Danas izdali Hrvatsku, sutra će još lakše izdati Europu

Hrvatski se narod, kaže Tomasović, znao boriti i suprotstaviti raznim silnicima koji su trgovali hrvatskom Dalmacijom.

"Vratili smo Dalmaciju koju je sluganski kralj Ladislav Napuljski prodao za 100 tisuća dukata, vratili smo Dalmaciju koju je Pavelić sluganski predao Italiji, suprotstavili smo se Sporazumu Račan - Drnovšek o predaji našeg teritorija Sloveniji,a  i sramotnog sporazuma o Prevlaci. Pozivamo narod da se odupre i ovoj trgovini. Ova sluganska Vlada ne zna kako štititi nacionalne interese i u tom smislu je dostojna nasljednica prethodnih Vlada. Popuštanjem raznim apetitima i interesima sa istoka i zapada misli da će biti proeuropska. No varaju se. Ni Europa ne želi beskičmenjake i narod bez stava i ponosa. Kako su izdali vlastite nacionalne interese, sutra će još lakše izdati europske. A izdajice nitko ne voli", kaže Tomasović.

Pozvao je građane da se odupru i naprave javni pritisak kako bi se spriječila veleizdaja.

Pročitajte više