Dva tjedna do investicijskog foruma "Dubrovnik 2014.": Organizatori očekuju veći odaziv Vlade

Foto: FAH

INVESTICIJSKI forum "Dubrovnik 2014.", koji će se treći put održati 28. studenoga, bit će prilika za susret državnih, regionalnih i lokalnih vlasti te stručnjaka i investitora, rekao je najavljujući skup dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Dobroslavić smatra da u županiji vlada dobro ulagačko ozračje, ali želi nova radna mjesta i nove investicije.

Preko 50 velikih ulaganja

Mi u ovom trenutku imamo više od 50 velikih ulaganja koja su u pripremi, u tijeku ili netom završena, rekao je, ističući pritom dubrovačku Zračnu luku, luke, veliki projekt širokopojasnog interneta, investicije u hotelske kapacitete u Župi dubrovačkoj i golfski park.

"Vjerujem da će ovaj forum biti koristan svima, od državne razine do lokalne samouprave i, naravno, investitora zbog kojih se ovo sve i radi", rekao je Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare.

Njegov zamjenik Davorko Obuljen istaknuo je da će forum biti podijeljen u nekoliko panela.

Očekuje se veći odaziv izaslanika Vlade

"Raspravljat ćemo o ulagačkoj klimi u Hrvatskoj, poreznim sustavima i učinkovitosti javne uprave, prikazat ćemo primjere uspješnih ulaganja u našoj županiji, a raspravljat ćemo i o mogućnostima za nova ulaganja unutar Dubrovačko-neretvanske županije", rekao je Obuljen.

Na novinarsko pitanje o tome tko će biti na forumu, Dobroslavić je odgovorio kako bi trebali doći "predstavnici svih tvrtaka koje sudjeluju u investicijama na krajnjemu jugu i kako se nada da će ove godine doći više predstavnika Vlade, što prošlih godina nije bio slučaj".


"Pozvali smo predstavnike Vlade, ministre gospodarstva, regionalnog razvoja, poduzetništva, turizma te prometa", dodao je.

Za "Imperijal" vrijede ista pravila kao i za ostale projekte

"Pozvani su i predstavnici Europskog parlamenta te bivši predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren, koji je obećao doći", rekao je Dobroslavić.

"Nama je važno da ove godine dođu predstavnici Vlade jer je to jedinstvena prilika da čuju što investitori misle o određenim problemima. Nažalost, prošlih godina nije bio odziv kakav smo očekivali, a bilo bi im korisno da čuju što kažu investitori", istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s prijeporom investitora golfskog parka u Dubrovniku, čije je idejno rješenje za obnovu tvrđave "Imperijal" na Srđu početkom tjedna odbio Konzervatorski odjel Ministarstva kulture, Dobroslavić je istaknuo: "Naše je stajalište uvijek isto. Svi zahvati u prostoru moraju biti u skladu s prostornim planovima i ostalim propisima Republike Hrvatske s posebnom pozornošću na zaštitu okoliša i kulturne baštine. Obnova tvrđave 'Imperijal' mora se uskladiti s tim propisima. Ako to nije slučaj, investitori to moraju popraviti", rekao je župan Dobroslavić.

Pročitajte više