Dvostruki obraćenik Tomac opet "u elementu": Račan je u sefu skrivao veliko partijsko zlato!

ZDRAVKO TOMAC, koji sam sebe naziva dvostrukim obraćenikom, u najnovijoj knjizi uzburkao je javnost o navodnom tajnom Račanovom partijskom zlatu. Prema Tomčevim tvrdnjama, Račan je u partijskom sefu skrivao zlatne poluge kojima je namjeravao financirati ilegalnu borbu napadne li JNA Hrvatsku.

Hrvatsko partijsko vodstvo u svom je trezoru imalo zlato za otpor Beogradu, tvrdi Tomac, bivši potpredsjednik SDP-a, a tajnu o partijskom zlatu navodno mu je otkrio sam Ivica Račan.

Poluga u kasi tajnice

"On je rekao ne brini, izvadio sam iz partijskog sefa partijsko zlato. tad sam ja prvi puta čuo za partijsko zlato", kazao je Tomac pred kamerama HTV-a, dodavši kako osobno nikad nije vidio to zlato, ali je za njega čuo.

Oni koji su pak vidjeli navodnu partijsku veliku tajnu, kažu da je zapravo bila vrlo malih dimenzija. "Vidio sam ga u kasi tajnice. Ali to je bilo malo zlata, nema teorije da je bilo više od jednog kilograma. Jedna ta, kako se kaže, polugica", komentirao je za HTV Dušan Plećaš, bivši sekretar SKH.

Zlato je postojalo, ali u Švicarskoj.

Veći dio tadašnjeg partijskog vodstva tvrdi da su to neistine i da zlato nikad nije postojalo. Među njima je i nekadašnji generalni direktor Narodne banke Jugoslavije Tomislav Badovinac, koji tvrdi kako je to "najobičnija glupost". "Zlato koje je Tomac izmislio za Račana, može biti samo ono zlato koje je osobna imovina pokojnog Račana - sat, prsten i slične stvari. A monetarno zlato je postojalo u Narodnoj banci Jugoslavije, ali ne u Jugoslaviji nego u depozitu u Švicarskoj", kazao je Badovinac.

"Bio sam član Centralnog komiteta i član izvršnog komiteta, i zastupnik u Saboru dvadesetak godina, a nikad ništa čuo o tome nisam", rekao je za HTV Dušan Bilandžić.

Misteriozna poluga koju spominje Tomac i koju predstavlja kao veliko partijsko blago koje je nestalo, danas bi vrijedila oko 300 000 kuna.

Pročitajte više