EK naredila nacijama da spoje zračni prostor

Foto: Eric Salard/Flickr

EUROPSKA komisija je naredila Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Luxembourgu i Nizozemskoj da završe s implementacijom "funkcionalnog zračnog bloka" i zaprijetila sudskom tužbom ukoliko se sporazum postignut 2013. godine ne primjeni u roku od dva mjeseca, javljaju agencije.

Komisija tako nastavlja s inicijativom "Jedinstvenog europskog neba" koja traži da se zračni promet reorganizira prema zračnim koridorima umjesto nacionalnim granicama.

Fragmentacija zračnog prostora duž nacionalnih granica rezultira prosječnim produljenjem letova u Europi od 42 kilometra, većom potrošnjom goriva i emisijom stakleničkih plinova. Komisija procjenjuje da zbog neuspjeha u reformiranju i formiranju jedinstvenog zračnog prostora iznad Europe zrakoplovne tvrtke godišnje gube oko 5 milijardi eura i da bi cijena zračne navigacije mogla biti smanjena za 30 do 40 posto.

Komisija je slično upozorenje prošle godine uputila vladama 18 nacija, uključujući Britaniju, Irsku i Italiju, od kojih se redom traži da reformiraju ili prepuste kontrolu nad svojim zračnim koridorima.

Poput svih inicijativa s potencijalom da naruše nacionalni suverenitet, potraga za "Jedinstvenim europskim nebom" nailazi na otpor unutar pojedinih članica EU koje nevoljko prepuštaju kontrolu nad zračnim prometom i pripadajućim prihodima. Prema početnim željama i planovima, jedinstvena kontrola nad europskim nebom trebala je biti uspostavljena do 2012. godine.

Pročitajte više