EK pokrenula konzultacije o uspostavi jedinstvenog tržišta kapitala

Foto: Freimages.com

EUROPSKA KOMISIJA je u srijedu pokrenula konzultacije o uspostavi jedinstvenog tržišta kapitala, čime bi se uklonile prepreke za prekogranična ulaganja unutar EU-a i poduzećima olakšalo financiranje.

Nakon tromjesečnih konzultacija, Komisija će izraditi akcijski plan za aktiviranje nebankovnog financiranja, što bi olakšalo pristup financiranju novoosnovanim poduzećima, a velikim tvrtkama omogućilo širenje.

Za razliku od, primjerice američkih, europska poduzeća se u najvećoj mjeri financiraju kreditima banaka, a ne na tržištima kapitala. Kreditiranje kod banaka često je nedostupno za mala i srednja poduzeća i nedovoljno za velika. Tijekom 2013. godine, 35 posto malih i srednjih poduzeća u eurozoni nisu mogli dobiti u potpunosti kredite koje su tražili od banaka.

"Potrebno je iz temelja izgraditi jedinstveno tržište kapitala, utvrditi prepreke i ukloniti ih jednu po jednu. Unija tržišta kapitala trebala bi osloboditi likvidnost koje ima dovoljno, ali je trenutačno zamrznuta, te je staviti u službu europskih poduzeća, osobito malih i srednjih", rekao je povjerenik za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Jonathan Hill.

Prema podacima Komisije, europska poduzeća bi između 2008. i 2013. na raspolaganju imala praktički 90 milijardi eura financijskih sredstava više, da su tržišta poduzetničkog kapitala EU-a bila snažna kao američka.

Akcijskim planom koji bi trebao biti objavljen u rujnu, predviđa se uspostava jedinstvog tržišta kapitala do 2019. godine.

Pročitajte više