EU bilježi velik porast cyber napada na online bankarstvo

BROJ cyber napada koji za cilj imaju europsko online bankarstvo drastično se povećao u odnosu na 2010. godinu, priopćili su jučer iz Microsofta. Tim Rains iz Microsofta tvrdi kako su Nizozemska i Njemačka pod sustavnim napadom trojanca specijaliziranog za online bankarstvo zvanog EyeStye. "A to je samo jedna od mnogih prijetnji", kaže Rains.

Ovaj je virus sposoban premostiti antivirusnu zaštitu i ostati neprimijećen vrlo dug period. Ovaj maliciozni program, jednom kad se pokrene, pokušava krasti osjetljive podatke i slati ih "napadaču". Rains kaže kako je u Nizozemskoj broj infekcija narastao do neba, a u Njemačkoj je zabilježen svjetski rekord po broju infekcija unutar online bankarskog sustava. Samo u drugoj polovici 2011. godine došlo je do porasta od 30 posto.

Rains navodi kako kaos, osim EyeStyea, zna izazivati i trojanac zvan Zbot, koji je na sceni od 2007. godine a stvoren je za krađu financijskih informacija sa zaraženih kompjutera, te se brzo širi. Najčešće se može naći u Španjolskoj, gdje otprilike kontaminira jedno od 100 računala s Windowsima, a krađa šifri i web certifikata za online bankarstvo mu je specijalnost.

Najgora je ipak Rumunjska, u kojoj je 15 računala zaraženo virusom, a preko 11 posto sadrži crve, koji se kasnije sami distribuiraju na druge kompjutere. Na pozitivnoj strani spektra su Norveška, Danska i Finska koje imaju najmanji zabilježeni broj inficiranih kompjutera u Europi.

Pročitajte više