EUROPI PRIJETI PLINSKA KRIZA Smanjene isporuke ruskog plina u Poljsku, Slovačku i Austriju

Foto: Gazprom

POLJSKA, Slovačka i Austrija prijavile su u četvrtak znatno smanjen dotok ruskog plina. U Poljsku je stiglo 45 posto manje plina, u Austriju 15 posto, a u Slovačku deset, objavile su tamošnje energetske kompanije.

Ruski plinski div Gazprom negira da je smanjio dotok plina u navedene zemlje.

Poljska plin prima naftovodima preko Ukrajine i Bjelorusije, a opskrba Slovačke i Austrije ovisi o plinovodima na istoku Ukrajine.

Europska komisija, koja posreduje u sporu Kijeva i Moskve oko cijene i isporuke plina, predložila je novi krug trostranih razgovora 20. rujna u Berlinu.

Poljska je još u srijedu objavila da prima 20 posto manje plina koji dobavlja ruski monopolist Gazprom, a tu je vijest prenijela i ruska novinska agencija RIA navodeći predsjednika ukrajinske tvrtke Ukrtransgaza.

Hoće li Moskva zatvoriti dotok plina Europi?

Neke europske zemlje vjeruju da bi Moskva mogla zatvoriti dotok plina Europi koristeći se tim sredstvom kao oružjem u rješavanju sukoba sa Zapadom zbog krize u Ukrajini.

Ukrajinska tvrtka Ukrtransgaz, koja ima monopol na transport ruskog plina, objavila je da ruski energetski div Gazprom ograničava dotok plina Poljskoj kako bi poremetio dobavu plina koji teče u suprotnom smjeru, od Poljske prema Ukrajini, pisao je Reuters.

"Stvari ne teku glatko. Danas je Rusija počela ograničavati dopremu plina Poljskoj kako bi poremetila dotok iz Poljske što ga mi primamo. U dva sata poslije podne Poljska je prekinula dopremu Ukrajini u količini od četiri milijuna prostornih metara", rekao je u Kijevu u srijedu predsjednik Ukrtransgaza Ihor Prokopiv.


Poljska plinska tvrtka PGNiG objavila je u srijedu kako je već u utorak "utvrdila smanjenu isporuku od približno 24 posto u odnosu prema naručenome" u plinovodima koji prolaze Ukrajinom i Bjelorusijom.

"Upravo istražujemo razloge kako bismo utvrdili jesu li tehničke ili komercijalne prirode", objavio je PGNiG. Kako prenosi agencija France presse, poljska tvrtka uočila je ograničenja već u ponedjeljak.

Gazprom podmiruje trećinu europskih potreba za plinom te je za mnoge europske zemlje glavni izvor energije za kućanstva i industriju.

Europski dobavljači plina, među njima najveće plinske kompanije u Europskoj uniji, javile su se na natječaj za dobavu plina u suprotnom smjeru, prema Ukrajini, kako bi se toj zemlji pomoglo ako joj Gazprom obustavi isporuku. Slovačka je ključna zemlja za dobavu plina u suprotnom smjeru, iz Europe prema Ukrajini.

Pročitajte više