Egipat kupuje dva ratna broda "Mistral" koji su trebali biti isporučeni Rusiji

Foto: FAH

EGIPAT će kupiti dva ratna broda tipa Mistral koje je Francuska trebala isporučiti Rusiji, ali je ugovor poništen zbog ruske umiješanosti u ukrajinsku krizu, priopćeno je u srijedu iz ureda francuskog predsjednika.

Predsjednik Francois Hollande je razgovarao s predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem. "Dogovorili su se o načelu i o načinima kupnje dvaju francuskih ratnih brodova klase Mistral", ističe Elizejska palača u priopćenju.

Vrijednost ugovora nije objavljena. Nakon sjednice vlade, glasnogovornik vlade Stephane Le Foll je tek rekao da na Mistralima neće biti "gubitaka".

Nabavna cijena trebala biti 1,2 milijarde eura


Nacionalna skupština je 17. rujna, premda se nije znalo koliki će biti konačni troškovi za Francusku, odobrila raskid ugovora o isporuci dvaju brodova Rusiji zbog njezina sudjelovanja u ukrajinskoj krizi.

Na temelju dogovora koji su Pariz i Moskva zaključili 5. kolovoza nakon osam mjeseci napornih pregovora, francuska vlada je objavila da će ruskim vlastima isplatiti nešto manje od milijardu eura, što odgovara predujmu koji je Rusija uplatila za kupnju dvaju brodova čija je nabavna cijena trebala biti 1,2 milijarde eura.

Po pisanju medija, pregovori s Egiptom o nabavci dvaju ratnih brodova dosad su zapinjali zbog fiksne cijene koju je Pariz tražio a koju su Egipćani smatrali previsokom.

Pročitajte više