Ekonomist i zastupnik Sirize: Udarate mrtvog konja

Screenshot: BBC/YouTube

EKONOMIST i zastupnik Sirize Costas Lapavitsas u združenom intervjuu za njemačke dnevnike Der Tagesspiegel i ThePressProject International poručuje europskim partnerima da "udaraju mrtvog konja".

Lapavitsas u razgovoru kaže da je strategija Sirize za poticanje promjena u EU i eurozoni propala i da je pitanje vremena kad će ljudi to shvatiti. Uz osudu kreditora, ekonomist navodi da su pred strankom teške odluke: "Hoćemo li se držati programa kojeg smo proglasili Grcima? Ili ćemo se predati institucijama, Bruxelles grupi, trojki ili kako ih već želite zvati? Te dvije stvari nisu kompatibilne".

Zastupnik kaže da ne postoji "srednji put" jer ga eurozona ne dopušta i da je vodstvo Sirize dijelom iznenađeno neuspjehom u nastojanju da se izmjene europske političke smjernice. 

"Grčka mora razmisliti o istinski alternativnom putu, a to je napuštanje propale monetarne unije. Izlazak je očito bio jedini put od početka. Ako želite primijeniti takav program kakav je proglasila Siriza, koji nije radikalan, program Sirize je u suštini umjereni keynesijanizam, onda morate ozbiljno razmisliti kako ćete izaći iz ograničenja eurozone".

Lapavitsas pritom ne misli da Siriza posjeduje direktan mandat za ispunjenje programa i napominje da se pitanje izlaska iz eurozone nikad nije otvoreno postavilo ljudima u Grčkoj. Prema njegovom stajalištu, za naciju je nabolje da povede široku i otvorenu raspravu o "konsensualnom i urednom izlasku".

"Ja mislim da bi si Grčka trebala postaviti za cilj da dogovori izlazak bez svađe, borbe ili jednostrane akcije. To bi značilo da zajedno s izlaskom tražimo restrukturiranje dugova".

Upitan o potencijalnom protivljenju europskih partnera takvom scenariju, ekonomist kaže da nije sigurno da čitava eurozone ne želi vidjeti Grčku izvan monetarne unije i podsjeća da je njemački ministar financija Schauble još 2011. godine podržavao sporazumi izlazak.

Najveći europski delikvent

Lapavitsas je u intervjuu Njemačku nazvao "najdelikventnijom zemljom EU".

"Njemačka je najdelikventnija u Europi. Ne Grčka, ne Španjolska, ne Italija. I zasigurno ne Francuska. Francuska igra prema pravilima više od Njemačke. Njemačka se nije pridržavala pravila i ja vam to mogu pojednostaviti. Njemačka često optužuje Grčku da živi iznad svojih mogućnosti. To je istina. Ali Njemačka također sustavno živi ispod svojih mogućnosti i to je načina na koji generira izvoz, ne zbog tehnologije, produktivnosti i svega toga. To je razlog zašto je tako uspješna.

U monetarnoj uniji ne može biti loša stvar kad živite iznad svojih mogućnosti, a dobra kad živite ispod njih. Pravo pravilo je da živite prema svojim mogućnostima. Njemačka se, dakle, nije pridržavala pravila i cijenu plaćaju njemački ljudi. Ja potpuno razumijem kako Nijemci žive. Ja vrlo dobro znam da plaće nisu rasle godinama i da trećina radne snage živi u prekarnim uvjetima," kaže Lapavitsas i dodaje da to objašnjava ljutnju njemačkih poreznih obveznika kad je riječ o slanju novca u druge zemlje. "Naravno, i ja bih bio ljut u takvoj poziciji: ti živiš na vrlo skroman način, brojiš zrna graha i tad  ti netko dođe i kaže, moraš platiti".

"Mislite li da se Nijemci namjerno drže u strahu? Ako si Nijemac tebi se uvijek govori 'stvari će krenuti nagore'. Nijemci - kažu nam - ne rade koliko bi mogli, Europa ne radi koliko bi mogla, tu  je Kina, tu je Indija, globalizacija...," upitao je njemački novinar.   

"Globalizacija je jedna od onih riječi koje znače sve i ništa. Postoji konzistentna politika dijela njemačkog establishmenta da plaši njemačku javnost i njemačke radnike, da ih drži u strahu od sutra i pogotovo oko nezaposlenosti, u to nema sumnje. Originalna ideja u 1998.-1999., kad je vladala visoka nezaposlenost, bila je da će prihvaćanje niskih plaća oporaviti zaposlenost u granicama monetarne unije. Sad se čini da je argument 'mi moramo prihvatiti niske plaće da bi konkurirali Kinezima'. Tome nema kraja. Istina je da niske plaće nisu dobre za Njemačku. Njemačka treba smjernice za poticanje domaće potrošnje. To je neo-merkantilizam, uvjerenje da rast dolazi isključivo izvana, da je jedini put do bogatstva izvoz."

Pročitajte više