Ekshumirano Arafatovo tijelo: Je li bivši palestinski vođa otrovan polonijem?

Foto: AFP

OSAM godina nakon njegove smrti tijelo bivšeg pakistanskog lidera Yassera Arafata danas je ekshumirano kako bi se mogle provjeriti sumnje da je 75-godišnji Arafat otrovan.

Liječnici su iz kostiju koje su izvađene iz mauzoleja uzeli uzorke za analizu. Kako prenosi AP, uzorci su predani francuskim, švicarskim i ruskim stručnjacima na analizu.

Uzimanje uzoraka prošlo je u najboljem redu, a forenzičari pritom nisu "narušili mir pokojnika" pa ipak nije bilo potrebe za najavljenim ponovnim pokopom uz najviše vojne počasti. Umjesto toga su državni čelnici došli položiti cvijeće na Arafatov mauzolej.

Ranije su uzorci izuzeti iz Arafatove spavaće sobe, ureda i njegovih osobnih stvari. Francuske vlasti pokrenule su istragu Arafatovog navodnog ubojstva u kolovozu, nakon što je jedan institut u Švicarskoj na njegovoj odjeći otkrio visoku razinu radioaktivnog polonija.

Podsjetimo, Arafat je u studenom 2004. godine preminuo u francuskoj vojnoj bolnici, mjesec dana nakon što se iznenada razbolio. Rapidno pogoršanje njegova zdravstvenog stanja i iznenadna smrt iznenadili su liječnike, ali obdukcija nikad nije provedena na zahtjev Arafatove supruge Suhe.

Nakon što se u srpnju ove godine javila sumnja da je Arafat otrovan, njegova udovica je i službeno u Francuskoj podnijela zahtjev da se ispitaju uzroci smrti i otkrije krivac ukoliko se indicije o ubojstvu pokažu točnima. Ona je ujedno zatražila i ekshumaciju Arafatovog tijela kako bi se učinile dodatne pretrage, a palestinske vlasti su odobrile iskapanje.

Pročitajte više