Eksplozija u somalskom kazalištu: Poginulo 10 osoba, među žrtvama i članovi Olimpijskog odbora

U NEDAVNO obnovljenom kazalištu u glavnom somalijskom grdu Mogadishu danas je odjeknula eksplozija. Poginulo je najmanje deset osoba, među kojima i čelni ljudi somalijskoj Olimpijskog odbora, predsjednik Olimpijskog odbora Aden Yabarow Wiish te predsjednik Nogometnog saveza  Said Mohamed Nur, kao i troje novinara, javlja BBC.

Prema izjavama svjedoka s mjesta eksplozije, još je desetak osoba ranjeno. Među njima su i dva somalijska ministra te jedan parlamentarni zastupnik. Visoki državni dužnosnici i ostale prominentne osobe okupili su se danas u kazalištu u Mogadishu kako bi proslavili prvu godišnjicu djelovanja somalijske državne televizije.

Odgovornost preuzela milicija Shabab

Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička milicija Shabab, koja je u kolovozu prošle godine istjerana iz somalijske prijestolnice nakon dugogodišnjih sukoba s vlastima. U izjavi za Reuters šeik Abdiasis Abu Musab priznao je da je Shabab postavio eksplozivno sredstvo s ciljem ubijanja nevjernika, među kojima su bili i ministri i parlamentarni zastupnici.

Napadi Shababa na civilno stanovništvo samo su se pojačali otkako je milicija izbačena iz glavnoga grada, a posljednji se dogodio prije tri tjedna, kada je bombaš samoubojica napao predsjedničku palaču.

Somalijsko Narodno kazalište zatvoreno je 1990. godine, u jeku civilnog rata, a otvoreno je prije mjesec dana. Taj je čin lokalna vlast ocijenila kao novu prekretnicu u zemlji.

Pročitajte više