Epilog poplava u regiji: Nesposobna administracija i loše vrijeme usporavaju obnovu u BiH-u

Foto: FAH

VEĆINA sredstava koje su međunarodne organizacije osigurale kao pomoć Bosni i Hercegovini za otklanjanje posljedica svibanjskih poplava je operativna i u tijeku je obnova brojnih oštećenih objekata, no nju usporavaju loši vremenski uvjeti ali i nesnalaženje administracije na općinskoj razini, ocjena je predstavnika vlasti u BiH i inozemnih donatora s koordinacijksog sastanka održanog u četvrtak Sarajevu.

Pomoćnica ministra financija BiH Dušanka Basta potvrdila je novinarima kako je od 15. rujna postao operativan kredit Svjetske banke (WB) od 100 milijuna dolara namijenjen otklanjanju posljedica poplava.

Sredstva već na raspolaganju

Podsjetila je i kako je već ranije iz kreditnih sredstava što ih je BiH dobila od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po osnovi stand-by aranžmana za saniranje posljedica poplava preusmjereno oko 90 milijuna eura, a istodobno je Europska unija osigurala 42 milijuna eura za obnovu oštećenih objekata.

Koordinator agencija Ujedinjenih naroda (UN) u BiH Jurij Afanasjev kazao je kako tome treba dodati i 9,7 milijuna dolara što ih je svjetska organizacija izdvojila za hitnu pomoć odmah nakon poplava te 73 milijuna dolara namijenjenih financiranju projekata obnove.

Dodatnih 50 milijuna dolara namijenjeno je provedbi programa zaštite od poplava.

Afanasjev: Najveći problem vrijeme

"Problema imamo, a najveći nam je vrijeme", kazao je Afanasjev procijenivši kako zbog toga planirana obnova objekata kasni za oko tri tjedna.

Međunarodne organizacije ipak računaju kako će do kraja godine biti riješeno pitanje oko tisuću i pol ljudi koji i danas u kolektivnim centrima čekaju obnovu uništenih domova.


U tijeku je obnova oko četiri tisuće stambenih jedinica, što bi trebalo biti dovršeno idućih tjedana.

Nemoguća obnova 2.000 stanova

U UN-u procjenjuju kako obnova najmanje dvije tisuće stambenih objekata neće biti moguća, a ta brojka u konačnici može biti i veća.

"Samo na području Tuzle 900 oštećenih objekata izgrađeno je ilegalno i to na zemljištu koje je trajno ugroženo poplavama", pojasnio je Afanasjev.

Problem ilegalno izgrađenih objekata

Zamjenske bi kuće u takvim slučajevima trebale biti izgrađene na drugim lokacijama, no njih moraju utvrditi i odobriti lokalne vlasti.

U nekim općinama to je već izazvalo nezadovoljstvo i prosvjede. U Žepču je tako dio onih koji su ostali bez domova u nekoliko navrata prosvjedovao pred zgradom općine, a neki od njih odlučili su se bez potrebnih dozvola sami odlučiti gdje će graditi nove kuće.

Pročitajte više