Erjavec neugodno iznenađen vijestima o dogovoru oko Ljubljanske banke, Pusić očekuje dogovor do Nove godine

Foto: AFP

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Karl Erjavec negirao je za Delo nagađanja o mogućnosti da Slovenija u roku 30 godina vrati 278,7 milijuna eura Hrvatskoj na ime stare devizne štednje, koju je Hrvatska isplatila štedišama Ljubljanske banke Zagreb.

"Neugodno sam iznenađen tim člankom, načinom i objavom prijedloga koji je za Sloveniju apsolutno neprihvatljiv", rekao je dodajući kako je riječ o uvredljivom spinu koji može dovesti do udaljavanja stajališta Hrvatske i Slovenije.

Neki se slovenski mediji pozivaju na visok domaći diplomatski izvor i navode da je slovensko veleposlanstvo u Zagrebu nezadovoljno što svako malo mora ispravljati netočnosti o razgovoru Arhara s Rogićem koji se prema njima pojavljuju u hrvatskome tisku.

Pusić: Dogovor o Ljubljanskoj banci do kraja godine

Naša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da dvojica financijskih stručnjaka rade na rješenju problema Ljubljanske banke i da bi dogovor trebali postići do kraja godine. "Vlada je spora, pomoći ću i ja", poručio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko iz Bruxellesa gdje se sastao s europskim pučanima, kojima pripada i slovenski premijer Janez Janša.

"Dva pregovarača rade, blizu su dogovoru i onda će Vladama prezentirati svoja rješenja", ponavlja Pusić.

"Sve ostalo što ste čuli su spinovi i neprovjerene informacije. Ovo što vam je kažem je što ljudi rade i kada budu gotovi, prezentirat će i jednoj i drugoj strani", kaže Pusić.

Karamarko će "riješiti problem preko svojih pučkih relacija i veza"

Nezadovoljan brzinom kojom Vlada radi na rješavanju ovog problema, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko poručuje da će se i on uključiti.

"Ja se nadam da će naša diplomacija obaviti svoj posao iako su, kao i ova Vlada, dosta usporeni i sve što rade je usporeno, inertno i dosta kontroverzno. Ne bih volio da nas dovedu u situaciju vremenskog tjesnaca i škripca prije 1. srpnja" kaže Karamarko. Stoga će oni kao pučani preko svojih "pučkih relacija i veza" učiniti sve da to bude u redu.

Najavio je da će možda sa slovenskim premijerom Janezom Janšom danas o tome razgovarati i reći mu da bilateralno pitanje, kao što je Ljubljanska banka, ne bi trebalo utjecati na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji.

Milanović nije otkrio hoće li se sastati sa slovenskim kolegom

U svjetlu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom Unijom premijer Zoran Milanović nije želio otkriti hoće li se u Bruxellesu sastati sa svojim slovenskim kolegom.

"Hrvatska igra pošteno i transparentno i očekujemo da se i drugi tako ponašaju. Bili smo strpljivi, a bit ćemo strpljivi i do kraja", rekao je Milanović i dodao da podržava ulazak naših istočnih susjeda u Europsku Uniju.

"To je u hrvatskom interesu, susjedi smo, trebamo raditi, zarađivati, trgovati i normalno komunicirati. To nije fraza, to zaista mislim", kaže naš premijer. Govoreći o federalizaciji Europe, Milanović je poručio da je za Europu, ali da nije za federalizaciju.

 "To je naprosto zajednica samostalnih i suverenih država. Hrvatska to je, na jedan drugi način nego su to države bile prije 30 godina. Hrvatska će to ostati, baš kao i Njemačka i Slovenija. Dakle, nema federalizacije, samo uske suradnje između država", poručio je Milanović iz Bruxellesa.

Pročitajte više