Euro mediji o izborima: Izblijedio je hrvatski entuzijazam za Europsku uniju

Foto:  Tonći Plazibat (Cropix)

"OVO je udarac vladajućoj ljevici", jedan je od prvih komentara EuroNewsa koji se bavi analizom hrvatskih izbora za europski parlament. Euronews naglašava nevjerojatno nisku izlaznost hrvatskih birača na izbore što je zapravo polovica europskog prosjeka. Gotovo svi europski mediji naglašavaju vrlo nisku izlaznost za euro izbore u Hrvatskoj, ali i gotovo potpunu nepripremljenost birača, odnosno neiformiranost prosječnih Hrvata europskim integracijama. 
 
Desno krilo oporbe dobilo izbore 
 
"Nemam pojma zašto sam izašao na izbore", jedan  od komentara Hrvata kojeg prenosi Euronews. New Europe naglašava kako su ankete pokazivale prednost vladajućih socijaldemokrata, no ipak je "desno krilo hrvatske oporbe" osvojilo više glasova.  
 
"Hrvatski entuzijazam za članstvo u EU počinje blijediti", komentar je New Europea koji podsjeća da je na referendum o ulasku Hrvatske u EU glasalo 44 posto birača od čega je 66 posto birača glasalo za EU. Glavni razlozi nestanka entuzijazma trebali bi biti ekonomski problemi te razvoj dužničke krize, prenosi AFP dodajući kako je izašlo dvostruko manje birača nego što ih je bilo na referendumu o ulasku Hrvatske u EU. 
 
Hrvatska drži negativan rekord u izlaznosti na izbore
 
Francuska agencija naglašava da prema posljednjim anketama jedva polovica Hrvata podržava ulazak zemlje u Europsku uniju. Isto tako, u analizi se naglašava da hrvatska politička elita nije ni pokušala objasniti građanima što će zapravo hrvatski europarlamentarci raditi. AFP zaključuje u svojoj analizi kako je HDZ i dalje zadržao svoju moć koju ima još od neovisnosti Hrvatske.  
 
Euroactiv u svojoj analizi naglašava rekordno ignoriranje izbora za europski parlament. Neslavni rekord drži Slovačka kada je 2009. godine izašlo svega 19.63 posto registriranih birača. Odmah iza Slovačke je Litva s 20,54 posto. 
 
"Prosječni odaziv 2009. godine u svih 27 zemalja članica za Europski parlament bio je 43,24 posto", naglašava se u analizi Euroactiva dodajući kako mnogi Hrvatski nisu vidjeli ove izbore kao - važne. I Euroactiv naglašava kako malo više od 50 posto Hrvata podupire ulazak u Europsku uniju. 
 
Tomašić se iskazala u borbi protiv narkomanije
 
EuObserver priložio je kratke biografije za nove članove Europskog parlamenta. Za Ružu Tomašić pišu da je bivša policajka iz Kanade koja se vratila u Hrvatsku 1990. godine te da se u Hrvatskoj iskazala kao aktivist u borbi protiv narkomanije. Zbog toga su Ruži Tomašić prijetili smrću. 
 
Euobserver zaključuje kako tek sada u Hrvatskoj kreće duboka analiza zašto je izlanost na ove izbore bila ovako niska.

Pročitajte više