Europa dogodine dobiva svoju bonitetnu agenciju?

KONZULTANTSKA kuća Roland Berger obznanila je kako su se mnoge stvari posložile i da je na pragu osnivanja europske bonitetne agencije, koji bi služila kao protuteža moćnim američkim agencijama Moody'su, S&P-u i Fitchu.

Roland Bergeru je EU povjerila zadatak prikupljanja temeljnog kapitala za pokretanje agencije, a iz konzultantske kuće su poručili kako su europske banke i osiguravajuće kuće obećale dovoljno novca za pokretanje projekta. Prema najavama iz Roland Bergera, europsku bi agenciju trebao voditi Markus Krall, jedan od partnera u njihovoj kući.

Roland Berger je odbio garancije za ulaganja od preko 130 milijuna eura u projekt. Za pokretanje agencije će trebati između 150 i 200 milijuna eura, a ostatak će se skupiti kasnije. Naime, Krall računa da će za normalno funkcioniranje agencije trebati najmanje 300 milijuna.

Sljedeća stvar koju treba napraviti jest osnivanje neprofitne zaklade za vođenje agencije te operativne kompanije. One će, naravno, biti neovisne i nevezane uz novac poreznih obveznika, a agencija bi s radom trebala startati naredne godine. Podsjetimo, poanta osnivanja europske bonitetne agencije jest ograničiti negativan utjecaj američkih agencije na Europu. One su odigrale važnu ulogu u financijskoj krizi, a igraju je i danas, jer su svojim dvojbenim ocjenama rejtinga uzrokovali potrese na financijskom tržištu i često prikazivali nerealnu sliku stanja.

Pročitajte više