Europa obilježava svoj dan i pobjedu nad fašizmom

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

DILJEM Starog kontinenta obilježava se Dan Europe u spomen na Schumannovu deklaraciju iz 1950. kojom je osnovana Europska zajednica za ugljen i čelik, što se smatra početkom stvaranja Europske unije. Uz svoj dan Europa obilježava i pobjedu nad fašizmom.

Dan Europe obilježava se i u Hrvatskoj, u kojoj traje 14. Europski tjedan, posljednji uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Ove se godine održava u znaku Europske godine građana, pa je glavna pozornost posvećena pravima koja ima svaki građanin EU-a. I ove se godine u nizu gradova održava mnoštvo aktivnosti na kojima se posjetitelji mogu upoznati s mogućnostima koje im kao budućim građanima EU-a donosi članstvo u Uniji.

"Neće biti carinika na granicama, proizvodi će se moći izvoziti na tržište EU bez bilo kakvih dodatnih carina. Cijena hrane za očekivati je da će se spustiti budući da i danas naši ljudi idu preko granice u Mađarsku, Sloveniju kupovati hranu zato što je jeftinija", istaknula je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Diljem Europe obilježava se i Dan pobjede nad fašizmom, Naime, na današnji dan 1945. godine Njemačka je potpisala bezuvjetnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Obilježavanje Europskog tjedna u Varaždinu

Europski tjedan u Varaždinskoj županiji obilježava se raznolikim programom. Danas će u šetalištu Vatroslava Jagića, mališani iz dječjih vrtića organizirati program Europa u srcu Varaždinske županije, a po prvi će puta kod fontane poslati poruke i razglednice u sve zemlje članice.

"Ove godine će doista svakoj od zemalja uputiti posebnu poruku i razglednicu, tako da im prenesu sve ljepote i Varaždina i Hrvatske, uz jedan poziv, tu smo, uz vas smo, dođite k nama, mi ćemo doći k vama", istaknula je ravnateljica Društva "Naša djeca" Đurđica Dropuljić.

U isto će vrijeme na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti info štand na kojem će građani moći doznati sve o potrošačkim pravima. "Budući da je 2013. godina u Europskoj uniji proglašena godinom građana, mi ćemo imati jednu tribinu na temu prava građana, povezanu s pravima potrošača, što je danas jedna vrlo zanimljiva tema", kaže predsjednica županijskog Savjeta za europske integracije Natalija Martinčević.

Mališani će do 13 sati u šetalištu Vatroslava Jagića svim posjetiteljima omogućiti da sudjeluju u brojnim radionicama u zemljama Europske unije, najavila je ravnateljica Dropuljić. "Izvode radionice u koje uključuju i građane i sve posjetitelje. Tu će se uvijek naći i oni okusi i mirisi pojedine zemlje, oni dakle pripremaju delicije i poruke i to je zapravo uživanje obilaziti Europu u malom, u našem gradskom parku", kaže Dropuljić.

A program se nastavlja u 18 sati Pub quizom, objasnila je Martinčević. "Tradicionalnim ove godine u centru Lumini gdje nam se pridružuju i naše četiri hrvatske županije", naglasila je Martinčević. Svoje poznavanje europske povijesti, kulture, zemljopisa i sporta testirat će timovi iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Europski tjedan završava u subotu gastro manifestacijom "Okusi Hrvatske" u Varaždinu.

Pročitajte više