Europske glavešine predstavile svoju viziju budućnosti Europske unije

EUROPSKE vlasti danas su otkrile svoju viziju budućnosti Europske unije, u kojoj bi one imale mnogo veće ovlasti. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je kako je ovo "odlučujući trenutak za europsku integraciju".

Dokument je objavljen uoči ovotjednog EU summita koji počinje u četvrtak, a u njemu se napominje kako bi jača fiskalna unija mogla dovesti do pozicije u kojoj zemlje eurozone zajednički izdaju dug i osiguravaju garancije za njegovo plaćanje. Osim toga, dokument predviđa stvaranje Europske riznice koja bi imala ovlasti nad nacionalnim proračunima.

Osim toga, predviđena je i bankovna unija s jedinstvenim europskim bankovnim regulatorom i zajedničkom shemom garancije bankovnih depozita. Dokument je svečano objavio predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy, kojemu je nedavno i povjeren zadatak da udari temelje za viziju nove Europe. U projektu su mu pomagali Europska komisija, Eurogrupa i ECB.

Solidarnost i odgovornost moraju ići ruku po ruku

Van Rompuy je poručio kako dokument ne bi trebao biti gledan kao konačni predložak, ali ipak očekuje da se na temelju njega postigne jedinstveno shvaćanje oko toga kojima putem naprijed treba krenuti Europa. Prvi test će imati već za dva dana, kada će u Bruxellesu početi još jedan "povijesni" EU summit. Barroso je dodao kako je nit vodilja ovog dokumenta ta da "veća solidarnost mora ići ruku po ruku s većom odgovornošću".

Dokument uključuje i prijedloge o limitu duga kojeg pojedina zemlja smije imati te mogućnosti veta na proračun neke zemlje ukoliko se sumnja da će time probiti svoj limit duga. Nadalje, razmotrit će se ideja da zemlje eurozone kolektivno posuđuju novac. Predlaže se i sinkronizacija regulacije zapošljavanja i poreznih stopa, te zajedničko odlučivanje s nacionalnim parlamentima kako bi se stekao demokratski legitimitet.

Pročitajte više