Europski analitičari o panici oko švicarskog franka: Ovo je potpuna kapitulacija

Foto: Hina

BRITANSKI Guardian donosi reakcije ekonomskih stručnjaka na odluku Švicarske nacionalne banke da odustane od obrane franka:

Jeremy Cook, glavni ekonomist servisa za razmjenu valuta World First

Švicarska nacionalna banka (SNB) je bacila ručnik i odustala od nastojana da oslabi valutu uslijed izravne deflacije i pada eura.

Ovo je potpuna kapitulacija. Pritisak i uvjerenje da će Europska središnja banka (ECB) lansirati svoj program kupovine obveznica u dolazećim tjednima - i tako dodatno oslabiti euro - bio je dovoljan da Švicarsku nacionalnu banku natjera da se makne s puta. Nitko ne pobjeđuje kad stoji na putu teretnom vlaku osim teretnog vlaka.

Kathleen Brooks, direktorica istraživanja pri Forex.com

SNB ima bliske veze s Europskom središnjom bankom. Ovaj potez može biti znak da SNB misli (ili zna) da će ECB nakon sastanka u sljedećem tjednu krenuti s kvantitativnim olakšanjem i da bi program mogao biti veći od očekivanja tržišta - možda jedan bilijun, a ne 500 milijardi kako je ''procurilo'' prošli tjedan.

> Stiže novac

Ako se SNB prepao i napustio smjernice kojih se rado držao od 2011. godine, tada bi ostatak tržišta trebao ponovno preispitati svoja očekivanja oko dolazećeg sastanka ECB-a.  

Ipek Ozkardeskaya, analitičarka tržišta banke Swissquote

Očekujem da će se panična situacija sa švicarskim frankom nastaviti dok se ne usvoji novi plan igre. U službenoj komunikaciji SNB kaže da su: "razlike u monetarnoj politici na područjima s jedinstvenom valutom značajno porasle" i da će se taj trend nastaviti, zbog čega izostaje opravdanje za zadržavanjem minimalnog tečaja.

Mi vjerujemo da će bilo kakva intervencija SNB imati jednak učinak kao bacanje pijeska na plažu, nepostojanost će se nastaviti.

Alex Dryden, strateg za globalna tržišta JP Morgan Asset menadžmenta

Ovaj potez nije bio potpuno neočekivan; za SNB je postajalo sve bolnije podržavati minimalnu razinu tečaja. Ipak, dodatno povećanje negativne kamatne stope iznenađuje jer značajno povećava cijenu koju investitori plaćaju za držanje rezervi u francima. SNB se nada da će to obeshrabriti investitore da franak percipiraju kao utočište i tako umanjiti negativan šok koji švicarsku ekonomiju očekuje zbog programa kvantitativnog olakšanja Europske središnje banke.

Jan Dehn, voditelj istraživanja u investicijskom fondu Ashmore


Sve izglednije kvantitativno olakšanje ECB-a sada izaziva reakcije u zemljama izvan eurozone kakva je Švicarska. SNB se u četvrtak odlučio za preventivno djelovanje i povećao negativnu kamatnu stopu, dok je istovremeno prestao braniti minimalnu razinu tečaja.

Japan je u 2014. krenuo s vatrenim novim eksperimentom kako bi stvorio inflaciju i oslabio svoju valutu u pokušaju da ostvari ekonomski i gospodarski rast na račun drugih zemalja. Europa će uskoro krenuti istim putem.

Monetarna politika Japana i Europe se svodi na ''prosjačenje po susjedstvu''; to je zamjena za valjane korekcije i reforme. Oni cijenu prilagodbe prebacuju na druge zemlje. Niti u kojem slučaju nije sigurno da će ove smjernice funkcionirati jer one ne uklanjaju naslijeđene i duboko ukorijenjene strukturne probleme.

> Ekonomisti predlažu da se novac pokloni ljudima

Pročitajte više