Europski izbori: Završni skup HDZ-a u Dubrovniku, SDP-a u Zagrebu

Foto: Damjan Tadić / Cropix

IAKO se to u javnosti baš i ne primjećuje u samom smo finišu izborne kampanje za Europski parlament. Ove nedjelje 28 kandidacijskih lista natječe se za 12 prestižnih mjesta u Europskom parlamentu. Krajnji je čas za posljednje poruke biračima, a sudeći prema tijeku kampanje, nismo se previše pomakli od početka.

Bliži se kraj kampanje koja je bila kratka i skromna. Bez velikih reklamnih izdataka, dvije su najveće stranke poruke biračima uglavnom slale s predizbornih skupova. Hrvatska se prešla uzduž i poprijeko. Kako doznajemo, SDP s koalicijskim partnerima, završni skup održat će u petak navečer na Cvjetnom trgu Zagrebu. HDZ i partneri u petak će se, posljednji put uoči izborne šutnje, biračima obratiti iz Dubrovnika. Odlazak na sami jug objašnjavaju činjenicom da se dolje održava summit EPP-a, njihovog europskog kluba zastupnika pa će na taj način ugodno spojiti s korisnim. U međuvremenu održano je svega nekoliko sučeljavanja kandidata, posljednje jutros u Zagrebu u organizaciji Platforme 112. U središtu rasprave ponovo plaće.

"Mi smo se kao stranka dogovorili da će oni koji budu izabrani dio primanja donirati", ponavlja SDP-ovka Melita Mulić dok HDZ-ovac Antun Dujmović pojašnjava da to nije europska praksa pa će on "sav svoj novac uložiti u mlade ljude s kojima će raditi u Bruxellesu i u Hrvatskoj".

Laburisti: Radnicima osigurati bolje uvjete

Laburisti bi se u parlamentu brinuli o radnicima, kaže Damir Hršak, a Ivan Pernar, nositelj liste ASH - DSŽ - Savez za promjene - SUH-BUZ ima rješenje za deficit.

"Zalažemo se za Europu koja će svojim radnicima osigurati bolje uvjete, a ne da korporacije zgrću bogatstvo na račun radnika s drugih kontinenta", poručio je Hršak. "Cilj koalicije je da u EU prestane praksa privatizacije novca i da se deficiti članica pokrivaju izravno novcem Europske središnje banke", objašnjava Pernar.

Zeleni: Zaustaviti rasprodaju javnih dobara

Toni Vidan iz Zelene akcije i Ivana Pukšec iz HSS-a znaju što trebaju raditi ako uđu u parlament.

"Vjerujemo da je Hrvatska pred naletom rasprodaje prirodnih i javnih dobara i trebamo mobilizirati sve europske saveznike da nam pomognu da to spriječimo", rekao je Vidan. "Primarna zadaća bit će uspostaviti kontakte i prenijeti informacije kako bi se hrvatska javnost konačno upoznala s onime što donosi EU", navela je svoje ciljeve Pukšec.

Piratska stranka za direktnu demokraciju

A Pero Kovačević iz HSP-a i Miroslav Ambruš-Kiš iz Piratske stranke bavili bi se strukturnim pitanjima funkcioniranja unije, doduše, na dijametralno suprotne načine.

"Moramo djelovati da bismo spasili što se spasiti može. Uspostaviti Vladu nacionalnog jedinstva, u EP zastupati nacionalne interese koji neće biti protiv Hrvatske da ne bismo imali još teže posljedice za sadašnju situaciju", izjavio je Kovačević.

"Razvijamo jedan kompjuterski model izravne demokracije", najavio je Ambruš-Kiš dodajući da uz "kompjutore, internet i mobitele možemo imati referendume svaki dan jer onaj tko kaže da je referendum skup, živi u 19. stoljeću".

Pročitajte više