Europski tjedan mobilnosti: ´Zagrebačka žbica´ na Cvjetnom trgu

Screenshot: Ruta Zagrebačke žbice / Google Maps

ZADNJI je dan obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti. U Zagrebu će se on zaključiti vrlo popularnom 'Zagrebačkom žbicom'.

Žbica je vožnja biciklima ulicama samog centra grada, a cilj joj je promicati toleranciju i prometnu kulturu, kao i potaknuti ljude da više koriste bicikl kao prijevozno sredstvo.

"Zagrebačka žbica kad je nastala prije 13 godina osnovni cilj nije bila nikakva protestna vožnja ni slično, nego upravo to, 'žbica' služi za promicanje prometne kulture i tolerancije među svim sudionicima u prometu. 'Žbicu' voze od najmlađih do najstarijih građana", naglasila je Darinka Jug, predsjednica udruge 'Moj bicikl', koja šest kilometara dugu vožnju i organizira. Kreće se u podne, s Cvjetnog trga.

Da se Zagrepčani sve više okreću takvim načinima prijevoza govori i sljedeći podatak.

"Na jednoj od prvih 'žbica' bilo nas je 10. Prošle godine bilo je 1500 građana, ujedno jako puno timova", istaknula je Jug.

Svoj tim imat će i gradonačelnik Milan Bandić koji će na Žbicu na svom 'oldtimer' biciklu.

"Moji prijatelji iz Njemačke su mi poslali bicikl - 55. godište. Ali trebam ga urediti. Sad će mi nekoliko tisuća kuna izbiti iz džepa, tako da su me natjerali u trošak, ali onda ću se 'šminkati' po gradu", kazao je Bandić.

Da se bicikl kao prijevoz u Zagrebu sve više prihvaća svima je jasno, ali isto tako jasno je i kako svim biciklistima nisu jasna prometna pravila, pa ih nerijetko krše. Viktor Forjan iz prometnog sektora zagrebačke policije i Darinka Jug upozoravaju.

"Podsjetit ću, na pločniku je zabranjeno voziti bicikl. Unatoč tome, svjedoci smo da imamo bicikliste koji za kretanje koriste pločnik", upozorio je Forjan.

"Vozač bicikla u gradu nije na rekreaciji, nije to igra, nego je apsolutni sudionik u prometu", poručila je Jug.

A da edukacija oko prometne kulture i pravilnog sudjelovanja biciklista u prometu ipak ima učinka, govori podatak kako se u Zagrebu u posljednjih nekoliko godina bilježi pad prometnih nesreća u kojima su biciklisti sudionici.

Pročitajte više