Euroskupina pozitivno odgovorila na grčko pismo

Foto: Hina

ČELNIK skupine ministara financija eurozone pozitivno je odgovorio na grčki zahtjev za skorim početkom tehničkih razgovora s međunarodnim zajmodavcima kako bi se zaključio program pomoći, izjavio je u subotu grčki vladin dužnosnik, a istodobno je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio na teške socijalne prilike u Grčkoj.

Grčki ministar financija Janis Varoufakis u petak je poslao pismo čelniku euroskupine Jeroenu Dijsselbloemu u kojemu opisuje prvu skupinu reformi što ih Grčka namjerava provesti kao uvjet za buduću pomoć Europske unije i MMF-a.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je u razgovoru za nedjeljno izdanje njemačkog lista Die Welt "sve" u EU da shvate ozbiljnost socijalnih prilika u Grčkoj.

"Čelnik euroskupine Dijsselbloem noćas je pismom odgovorio ministru financija Varoufakisu", rekao je grčki dužnosnik.

"Pozitivno je odgovorio na pismo grčkog ministra, naglašavajući potrebu nastavka pregovora u europskoj radnoj skupini i između tehničkih timova kako bi se provela odluka od 20. veljače", dodao je, prenosi Reuters.

Na temelju sporazuma sa zajmodavcima iz veljače, nova grčka vlada treba do kraja travnja naznačiti mjere što ih namjerava provesti kako bi dobila dodatnu pomoć. Ministri financija eurozone sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi raspravljali mjere što ih predlaže Atena.

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi u četvrtak je zatražio pritisak na grčku vladu kako bi provela obećane reforme, rekavši kako će banka nastaviti kreditirati grčke banke samo ako ustanovi da Atena nastavlja provoditi program i da je na putu dobiti dobru ocjenu.

Draghi je također naglasio da Europska središnja banka neće povećati limit za grčke kratkoročne zajmove, što bi pomoglo vladi Aleksisa Ciprasa da spriječi financijsku krizu, budući ugovor o EU zabranjuje financiranje vlada.

Iz Ciprasova ureda objavljeno je da je on u subotu imao konstruktivni razgovor s Draghijem te da je pritom rekao kako poštuje neovisnost Europske središnje banke o političkim pritiscima.

Predsjednik Europske komisije Juncker istodobno je upozorio na zabrinjavajuće socijalne prilike u Grčkoj.

"Moramo biti oprezni da se situacija u Grčkoj dodatno ne pogorša. Ono što me brine jest da neki u Europskoj uniji ne shvaćaju ozbiljnost situacije u Grčkoj", rekao je.

On nije pojasnio misli li pritom na jednu ili više država članica ili pak na neku od institucija EU-a.

Juncker je upozorio da četvrtina Grka ne uživa socijalnu sigurnost, da je nezaposlenost najveća, osobito među mladima, dok zemlja prolazi kroz reforme.

Pročitajte više