Evo kako Bandić prisiljava zaposlenike da potpišu za referendum Željke Markić

Fotomontaža: Index (FAH, Index)

GRADONAČELNIK Zagreba Milan Bandić službeni je pokrovitelj referenduma kojeg je nedavno pokrenula inicijativa "U ime obitelji". Grb grada Zagreba tako se našao na službenim lecima inicijative kao i na jumbo-plakatima, a šefica Inicijative Željka Markić neprestano putem medija zahvaljuje Bandiću na njegovoj - izdašnosti. 

Javna sredstva na mogu u kampanje, ali je Bandić iznad zakona

No, još uvijek traje istraga koliko je proračunskog novca uopće dano za Inicijativu jer se javna sredstva ne smiju koristiti za referendum, što je i uređeno zakonom. Markić ne želi govoriti o iznosima donacija, no zasigurno je riječ o pozamašnom iznosu jer su plakati Inicijative prekrili Zagreb.  No, naravno nezaustavljivi Bandić ne samo da ne želi odgovarati na pitanja novinara o toj "nezgodnoj temi", već se odlučio na korak dalje. I dalje na rubu zakona.

Naime, službeni protokol grada Zagreba obavijestio je sve zaposlenike da se pridruže gradonačelniku Bandiću na konferenciji za novinare o tome da se zastupnici biraju imenom i prezimenom, a onda im je sugerirano da obavezno ponesu osobnu iskaznicu te da ne zaborave OIB ako žele potpisati referendumusku incijativu.

S obzirom da riječ o službenom dopisu, mnogi su shvatili Bandićev poziv kao sredstvo prisile da stave svoj potpis na Inicijativu.

“Željka Markić koja zagovara obitelj je zadnja zdrava karika ove zemlje. A gradonačelnik Bandić će je podržavati do zadnje kapi krvi”, rekao je nedavno Bandić. No, problem je što umjesto "krvi" Bandić upotrebljava proračunski novac. Tako je već poznato da je Bandić bez natječaja nagradio portal Narod.hr kojeg vodi udruga 'U ime obitelji' s 240 tisuća kuna. Naravno, Bandić nije niti zavirio u vlastiti novčanik već je svoju ruku zario duboko u proračunsku kasu Grada Zagreba. 

"Milanu Bandiću jako odgovara preferencijalno glasovanje na izborima. Shvatio je to nakon velikog broja glasova koje je dobio na predsjedničkim i gradonačelničkim izborima, na kojima se izravno glasalo, te potpunog fijaska na parlamentarnima na kojima se nije ni približio izbornom pragu. Svjestan je da mu je to jedina šansa da uđe u Sabor i da iz te pozicije mešetari i trguje pa ne preza ni od ucjenjivanja vlastitih zaposlenika", napisao je Vojislav Mazzocco u svom komentaru na portalu dalje.com.

Odakle Inicijativi brojevi mobitela? 

No, nije ni tu kraj. Inicijativa U ime obitelji krenula je u slanje SMS-ova i e-mailova u kojem poziva građane Zagreba da stave svoj potpis na referendum na području Grada Zagreba. No, postavlja se pitanje odakle Inicijativi brojevi mobitela Zagrepčana?

Ukoliko dobijete taj SMS i smatrate da vas uznemiruje, evo kako im možete odgovoriti:

"S obzirom da ste mi poslali neželjenu automatsku elektronsku postu na osobnu e-mail adresu tražim: sukladno članku 19. Zakona o zaštiti osobnih podataka da mi dostavite spise koji: a) potvrđuju obrađuju li se osobni podaci koji se odnose na mene ili ne, i ako da, izvor i podatke koje se odnose na mene. b) utvrđuju tko je i za koju svrhu i po kojem pravnom temelju dobio na korištenje moju e-mail adresu na koju sam dobila reklamu za Vašu kampanju. c) daju obavijest o logici automatske obrade podataka koja uključuje moje osobne podatke sukladno članku 20. Zakona o zaštiti osobnih podataka izbrisati moje osobne podatke iz vaše zbirke osobnih podataka i o izvršenom brisanju me obavijestiti."


 

Pročitajte više