Evo kako je Hrvatska otela dom srpskom povratniku

Foto: Hina

KUĆU srpskog povratnika u Zagorju kod Krnjaka, koju je sud stavio na dražbu jer vlasnik nije mogao privremenom korisniku nadoknaditi ulaganja u nju, u zakazano vrijeme danas nije došao razgledati nitko od kupaca, ali su se pred njom okupili mještani i predstavnici srpske zajednice prosvjedujući zbog sudske odluke.

Država njegovu kuću dala drugima na korištenje, a sad bi im još za to trebao i platiti!

Županijski sud u Karlovcu odlučio je da će kuća povratnika Petra Kunića 12. svibnja biti stavljena na dražbu jer nije platio 1,3 milijuna kuna naknade za građevinske preinake nasljednicima Vinka Petrovića, Hrvata koji je nakon "Oluje" od države dobio na korištenje njegovu kuću u Krnjaku. Danas je za zainteresirane kupce bio zakazan termin za razgledavanje kuće.

Sudac Josip Štrucelj potvrdio je danas Hini da je dražba zakazana za ponedjeljak, ali nije želio odgovoriti je li netko uplatio jamčevinu, koja iznosi 130.000 kuna, to jest desetinu vrijednosti na koju je kuća procijenjena.

"Dražba kuće pod ovrhom održat će se sigurno, a hoće li biti kupaca to ne mogu reći, tim prije što na samu dražbu može zainteresirani kupac doći s uplatnicom jamčevine i odmah sudjelovati u dražbovnom postupku", rekao je Štrucelj.

"Srbi su isto državljani Hrvatske i ne bi smjeli biti diskriminirani"

Pred kućom Kunićevih se danas u zakazano vrijeme okupilo sedamdesetak mještana, među kojima i dožupan Karlovačke županije za srpsku nacionalnu manjinu Siniša Ljubojević i načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović, te nekoliko pravoslavnih svećenika. Iskazali su time protest, kako je rekao Ljubojević, prema odluci suda po kojoj obitelj Kunić, koja je u Oluji napustila tu kuću, sada mora ostati bez nje.


"Diskriminirajući je odnos sudstva prema Srbima. Takav je odnos i u mnoštvu prekršajnih i drugih predmeta, a Srbi su isto državljani Hrvatske i ne bi smjeli biti diskriminirani", rekao je Ljubojević.

Ovrha se provodi jer je obitelji Petrović dosuđeno pravo na 1,3 milijuna kuna naknade za uloženo u kuću u kojoj su Petrovići, po odluci Republike Hrvatske o privremenom korištenju, živjeli nekoliko godina i bavili se ugostiteljstvom.

"Krah sudstva i sumrak pravde"

Povratnik Petar Kunić, koji s obitelji od 2003. godine ponovno živi u kući koju su i gradili, ističe da je ovaj sudski epilog, da vlasnik ostaje bez kuće zato jer je u nju netko ulagao bez ikakve njegove dozvole ili dogovora, "krah sudstva i sumrak pravde".

"Ni kriv ni dužan moram napustiti svoje iako je Vlada RH, kada je premijerka bila Jadranka Kosor, donijela odluku da će Hrvate koji su ulagali u naše kuće obeštetiti država, ali taj zaključak nitko nije sproveo i ostao je samo mrtvo slovo na papiru", rekao je Kunić.

Pokazujući fotografije, rekao je da je "nevjerojatno da je sud odredio da izvedeni radovi vrijede 1,3 milijuna kuna, kad ni kuća u cjelini ne vrijedi toliko, te smatra da je sve to etnički motivirano".

15 srpskih obitelji u sličnoj situaciji


U ponedjeljak je u Krnjaku predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao da je ukupno 15 srpskih obitelji u sličnoj situaciji, te da Hrvati koji su besplatno godinama koristili kuće izbjeglih Srba sada od njih potražuju ukupno pet milijuna kuna za razne adaptacije.

"Sudovi sude po nacionalistikim kriterijima, pristrano, etnički, na način da su privremeni korisnici Hrvati debelo zaštićeni, a Srbi vlasnici bez ikakve zaštite", poručio je Pupovac.

Istaknuvši da govori "trijezne glave", rekao je da on to neće dozvoliti. "Morat će prijeći preko mene", rekao je tada Pupovac.

Pročitajte više