Evo kako je Milanović odgovorio Kolindi: Ni Njemačka nema, što Hrvatska ima

Foto: Hina

PREMIJER Milanović odgovorio je predsjednici Kolindi koja mu je jučer putem priopćenja poručila da bi bilo najbolje za Hrvatsku da podnese ostavku.

Milanović je danas u Šibeniku kazao da ne razmišlja o ostavci te da rad Vlade shvaća kao jako ozbiljan posao.  Nije želio reći je li vidio i kako komentira prijedlog tema koje je Grabar Kitarović poslala u pismu koje mu je kasnije uputila, no rekao je da ne radi razliku između SDP-a i HDZ-a ako se radi o dobrim prijedlozima.

Ponosan je na to što radi

"Nisam vidio takvo pismo. Vlada odgovara Hrvatskom saboru i Vlada odgovara hrvatskom narodu, dakle biračima, hrvatskim građanima, koji su znali što biraju kad su birali i znali su tko će biti hrvatski premijer. Ponosan sam na ono što radim i za što se borim, vrednujem i rad drugih.", rekao je premijer novinarima.

"Zna se kome vlada odgovara. Dakle, Vlada odgovara Hrvatskom saboru, Hrvatski sabor je najviše tijelo vlasti u Hrvatskoj, iz njega proizlazi hrvatska Vlada, koju podržava većina u Saboru. Ja sam premijer te Vlade. To su vrlo jednostavna pravila po kojima demokracija funkcionira. Demokracija  dopušta i ovakve situacije kako što je u Savskoj. To je tako. Treba biti strpljiv.", poručio je.

Na novinarsko pitanje o prijedlogu tema za sjednicu Vlade koje je poslala predsjednica Republike, premijer je rekao da Vladu shvaća jako ozbiljno i da Vlada radi ozbiljan posao.

Milanović smatra da onaj tko želi dobro Hrvatskoj i tko ima dobre namjere, dolazi s konkretnim prijedlozima, pa tako i saborski zastupnici i klubovi kad se obraćaju Vladi dolaze s konkretnim prijedlozima.

U Hrvatskoj ne mogu biti dvije vlasti

"Dakle, točno što, kako, koji mehanizmi, financijske projekcije i utjecaji na proračun. Tu ne radim razliku između SDP-a i HDZ-a. Svaki dobar prijedlog koji možda mi nismo još osmislili, ćemo prihvatiti. Zato pozivam sve one, pa i predsjednicu, da mi se pridruže u ovakvim događajima, i na potpisivanju ugovora o garancijama za mlade ovih dana u Vladi, koji potpisujemo s udrugom poslodavaca. To je 130 milijuna eura plus 500 milijuna kuna novca iz proračuna za pomoć mladima koji se nakon završetka školovanja prijave na zavod i u roku od četiri mjeseca dobiju ili posao ili daljnji trening ili neku vrstu obuke. Sljedeći tjedan, ili čak mislim ovaj tjedan, idemo u Slavoniju, u Cernu i u Županju, da vidimo kako je cijeli razred tokara dobio posao u proizvodnji upravo putem tih garancija za mlade. To su moje poruke. A Vlada je tijelo na kojem se donose konkretne odluke. Iza tih odluka mora stajati ideja, mora stajati, ponovit ću još jednom,  mehanizam, moraju stajati financijski učinci - kako i odakle. I takav doprinos ću smatrati ozbiljnim. Vlada odgovora Saboru, a Sabor i Vlada odgovaraju hrvatskom narodu. U Hrvatskoj ne mogu biti dvije vlasti", naglasio je premijer Milanović.

Ni Njemačka nema, što Hrvatska ima

"Ovo je moj posao. Pozivam svakoga tko imalo dobro želi Hrvatskoj da se u tome meni i mojim suradnicima pridruži. Ovo su konkretne stvari, ovo nisu priče. Odgovornost Vlade je prema građanima, prema hrvatskom narodu, političkom narodu, biračima i prema Saboru. Moram to ponoviti puno puta da bi očite stvari postale još očitije. Tako funkcionira hrvatska demokracija. Hrvatska nije Grčka. Hrvatska nije zadužena kao Grčka. Hrvatska nema toliki javni dug. Hrvatska nema toliki privatni dug. Hrvatska ima pozitivnu platnu bilancu. Hrvatska ima prihode od turizma 8 milijardi eura. Hrvatska uredno servisira svoj vanjski dug. U Hrvatskoj je, na današnji dan, ipak 40 tisuća ljudi manje nezaposleno nego prije godinu dana. U Hrvatskoj su očiti pozitivni trendovi. Ekonomija i gospodarstvo  je stalo prije pet godina potpuno, sa desecima tisuća praznih stanova u koje je bačen novac. Trebalo je urediti uvjete za novi početak. Trebalo je urediti državne financije. Trebalo je osigurati da sad, kad u kafiću platiš kavu deset ili sedam kuna, da se istog trenutka na jednom mjestu državi vidi da je promet napravljen. To Njemačka nema. Da je plaćen PDV i da država funkcionira. Ne da guli svoje građane, nego da svatko daje svoj doprinos. Hrvatska će učiniti puno za tebe, učini ti nešto za nju" rekao je na kraju razgovora s novinarima predsjednik Vlade Zoran Milanović, objavljeno je na stranici Vlade.

Pročitajte više