Evo objašnjenja Ruže Tomašić zašto je glasala protiv jednakosti žena i muškaraca

Foto: Hina

PRIJE dva dana Europski je parlament glasao o ravnopravnosti žena i muškaraca. Protiv izvješća o ravnopravnosti je glasovalo 298 zastupnika, uglavnom konzervativaca, 289 je bilo 'za', većinom ljevičari i liberali, a 87 je bilo suzdržano, među kojima veći broj 'zelenih'.

Među onima koji su glasali protiv bili su HDZ-ovci i Ruža Tomašić, dok su SDP-ovci i laburist Nikola Vuljanić bili za. Da su HDZ-ovci i Tomašić bili za, tada bi izvješće o ravnopravnosti bilo usvojeno. Naime, tada bi 292 glasa bila protiv, dok bi 295 bila za, ukoliko bi i dalje bilo 87 suzdržanih.



Evo što kaže Tomašić zašto je glasala protiv. Na Twitter profilu zasuta je pitanjima o glasanju, ona tvrdi kako nikad nije podržala teze da su žene manje vrijedne: "Ne stavljajte mi u usta takve grozote".

Tvrdi kako je razlog što je glasala protiv odluka o pobačaju.

"Podmetanje prava na pobačaj i rodne ideologije u izvješće pokazuje koliko je ljevici doista stalo da ženama osiguramo ravnopravnost. Ignoriranje prava oca da sudjeluje u donošenju takve odluke i zatiranje djetetovog prava na život ne smatram napretkom. Jedni to vide kao podmetanje, a drugi kao napredak društva", napisala je Tomašić koja dodaje kako je svojim govorim i glasanjem iznijela svoj stav.

"Da je izvjestiteljicu doista briga za ravnopravnost žena, izvješće ne bi imalo ideološku pozadinu i bilo bi usvojeno.", zaključila je Tomašić koja je na Twitteru objavila i fotografiju s citatom koji je smeta.

Zanimljivo je spomenuti i kako je Dubravka Šuica u svom izlaganju kazala kako žene moraju biti ekonomski neovisne i jednako plaćene, no ipak je glasala protiv. "Prvo, žene moraju biti ekonomski neovisne i jednako plaćene. Drugo, jasno je kako je nejednaka zastupljenost žena na vodećim pozicijama u odnosu na muškarce što također mora biti korigirano i treće, skrećem pozornost na značajni problem nasilja nad ženama. Želim da tema nejednakosti žena i muškaraca postane prošlost", istaknula je Šuica zahvaljujući se povjerenici Vivien Reding naglasivši koliko je važno govoriti o tematici koja će doprinijeti jednakopravnosti spolova. No, prilikom glasanja bila je protiv kao i njeni konzervativni kolege.

Pročitajte više