Evo odgovora riječkog suda na članak "Hrvatsko sudstvo izdaje dozvole za ubojstvo djeteta"


NAKON objave komentara na Indexu "Hrvatsko sudstvo izdaje dozvole za ubojstvo djeteta", reagirao je riječki sud što prenosimo u cijelosti:

"Odgovor na informacije objavljene na index.hr portalu dana 08. rujna 2015. godine pod naslovom: „Hrvatsko sudstvo izdaje dozvole za ubojstvo djeteta“:   


Nakon što je Inuk Brnobić Gržetić otpušten iz KBC-a Rijeka, dana 06. kolovoza 2015. godine, Centar za socijalnu skrb u Krku podnio je Općinskom sudu Rijeka, Stalnoj službi u Krku dana 13. 08. 2015. godine prijedlog za donošenje odluke o oduzimanju prava roditelja da živi sa svojim djetetom i odgaja ga, koji je prijedlog zaprimljen u sjedištu suda, u Rijeci dana 17. kolovoza 2015. godine, u ponedjeljak. Dana 14. kolovoza 2015. godine Centar za socijalnu skrb podnio je i prijedlog za lišenje roditelja prava na roditeljsku skrb, također Stalnoj službi Krk.

Prvi sudac koji je dobio spis bio je na godišnjem

Automatskom dodjelom sustava e-spisa, predmet po prvonavedenome prijedlogu Centra za socijalnu skrb  istog dana dodijeljen u rad sucu Obiteljskog odjela koji je bio odsutan radi korištenja godišnjeg odmora pa je odmah nakon toga, naredbom Suca ovlaštenog za obavljanje poslova sudske uprave određena ponovna automatska dodjela spisa sucima koji rade na toj vrsti predmeta, a sukladno odredbi čl. 40. st. 6. Pravilnika o radu u sustavu e-spisa.

Automatskom dodjelom sustava e-spisa, spis je dostavljen u rad sucu u Opatiji koji je odmah po primitku spisa zakazao ročište za 24.08. 2015. godine. Pozivi za ročište otpremljeni su predlagatelju i protustrankama (roditeljima pok. Inuka Brnobića Gržetića) 20.08.2015. godine, u četvrtak, za ponedjeljak, 24.08.2015. godine. Na ročištu održanom toga dana predlagatelj, tj. Centar za socijalnu skrb Krk suglasio se sa prijedlogom punomoćnika protustranaka da se odluka suda o prijedlogu za oduzimanje prava roditelja da žive sa djetetom i odgaja ga, kao i o prijedlogu za donošenje privremene mjere (koji je prijedlog za donošenje privremene mjere Centar za socijalnu skrb Krk dostavio sudu naknadno), na tome ročištu odgodi do dostave medicinske dokumentacije od strane protustranaka. Naime, protustranke su na ročištu predočile podatke iz kojih je bilo razvidno da imaju zakazane termine u Poliklinici Medico radi vršenja testiranja potrebnih za svrhoviti tretman za sada dijagnosticirane bolesti, kao i da imaju zakazani termin za dijagnozu zdravstvenog stanja na Klinici za onkologiju u Avianu, Republika Italija, dana 01. rujna 2015. godine.

Stoga je sud takav suglasan prijedlog stranaka usvojio i dodijelio rok od 15 dana roditeljima, odnosno protustrankama radi dostave relevantne dokumentacije. Na isti se način Centar za socijalnu skrb suglasio sa odgodom odluke suda na ročištu održanom u Delnicama u postupku radi lišenja roditeljske skrbi, istoga dana, a iz istih, prednje navedenih razloga. Nakon što je sud dana 03. rujna 2015. godine zaprimio podatak od strane Centra za socijalnu skrb da nisu poduzete daljnje mjere u liječenju djeteta od strane njegovih roditelja, sud je tog istog dana, a prije proteka danog roka od 15 dana, donio odluku i odredio privremenu mjeru kojom je mldb. dijete privremeno povjerio na čuvanje i odgoj Domu za djecu „Ivana Brlić Mažuranić“ i kojom je naložio policijskim službenicima oduzimanje putne isprave za mldb. Inuka Brnobića Gržetić.

Sud je također donio i privremenu mjeru kojom je ovlastio imenovanu skrbnicu za poseban slučaj djeteta, da u njegovo ime i za njegovu korist donese odluku o dozvoli daljnjeg liječenja u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi.

Od primitka spisa do održavanja ročišta - pet dana

Odluke o privremenim mjerama donijete su od strane Općinskog suda Rijeka, područnih službi u Opatiji (sudac Adriana Puž) i u Delnicama (sudac Renata Rački) nakon održanih ročišta, dana 24.08.2015. godine, koja su ročišta zakazana odmah po primitku oba spisa od strane imenovanih sudaca, s time da se napominje da se radilo o pet radnih dana od primitka spisa pa do održavanja ročišta, u kojem periodu stranke moraju biti u mogućnosti primiti sudske pozive kako bi o ročištima imale saznanja i kako bi na ista mogla i pristupiti pa je stoga Sud oba ročišta zakazao u najkraćem mogućem roku.  Što se tiče pitanja zašto se moralo odlučivati u sudovima u Opatiji i Delnicama, a ne u Rijeci, na to Sud nema utjecaja obzirom se spisi dodjeljuju Automatskom dodjelom kroz sustav e-spisa, sukladno odredbama Pravilnika o radu u sustavu e-spisa, prema kojim odredbama citiranog Pravilnika se spisi dodjeljuju u rad sucima ovisno o njihovoj opterećenosti u radu na predmetima.


Napominjemo da sukladno odredbi čl. 111. Zakona o socijalnoj skrbi, Centar za socijalnu skrb ima ovlaštenje u iznimno žurnim slučajevima, kada je potrebno poduzimanje mjera radi otklanjanja neposredne opasnosti za život i zdravlje ljudi, posebno djece, donijeti usmeno rješenje i odrediti izvršenje usmenog rješenja bez dogode, dok sud može postupati tek po primitku prijedloga, odnosno cjelokupnog spisa povodom prijedloga stranke.
       
Glasnogovornik Općinskog suda u Rijeci
Gordana Denona-Kusijanović"
 

Pročitajte više