Evo tko je atentator koji je obezglavio poslodavca u francuskoj tvornici

Foto: Twitter/YouTube/Sky News

NAKON što se početna pomutnja oko strahotnog terorističkog napada u Grenobleu smanjila, do javnosti su dospjeli i podaci o atentatoru koji je nakon neuspješnog pokušaja da digne u zrak francusku tvornicu obezglavio jednog, a ranio još dvojicu muškaraca.

> U terorističkom napadu u Francuskoj obezglavljen muškarac, Hollande: Htjeli su dići tvornicu u zrak

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve objavio je danas kako je osumnjičenik Yassin Salhi, rođen 1980. godine. Salhi je od ranije poznat francuskim tajnim službama. Naime, 2006. godine službe su otvorile dosje Salhiju zbog radikalizacije, no taj dosje nije obnovljen 2008. godine, što znači da ga se vjerojatno više nije smatralo prijetnjom, javlja Mirror.

Mediji pišu kako 35-godišnjak živi u mjestu Saint-Priest, kraj Lyona, a Cazeneuve je dodao i kako osumnjičenik nema kriminalni dosje.

Salhijeva žena: Ne razumijem ovo, pa mi smo normalna obitelj

Žena osumnjičenog ubojice dala je izjavu za francuski radio, javljaju lokalni mediji, a njezini komentari već su podigli dosta medijske prašine te potakli nove spekulacije.

"Muslimani smo, ali mi smo normalna obitelj s dvoje djece. Ne razumijem", rekla je.

Odrubio glavu poslodavcu

Muškarac kojemu je odrubljena glava bio je poslodavac Yassina Salhija, doznaje se iz dobro upućenih izvora. Glava žrtve, šefa lokalne prijevozničke tvrtke, pronađena je obješena na žičanoj ogradi tvornice američke tvrtke Air Products u Saint-Quentin-Fallavieru. Oko nje su bile izvješene vije islamističke zastave. Tijelo ubijenoga pronađeno je u krugu tvornice, navodi isti izvor.


Ovo je prvi put da je nekoj osobi odrubljena glava u Francuskoj u terorističkom napadu, praksa koju su do sada primjenjivali pripadnici terorističke Islamske države u Iraku i Siriji.

Počinitelja napada Yassina Salhija (35) uhitio je na licu mjesta vatrogasac nakon eksplozije. On je, po riječima francuskog ministra unutarnjih poslova bio od 2006. do 2008. pod nadzorom službi sigurnosti zbog sumnje u pripadanje radikalnim krugovima.

Osude francuskih muslimana

Predstavnici glavne islamske organizacije u Francuskoj osudili su u petak napad počinjen u području Lyona pozivajući "cjelokupnu nacionalnu zajednicu na oprez, jedinstvo i solidarnost".

Vijeće francuskih Muslimana priopćilo je da "osuđuje s najvećom odlučnošću teroristički napad na tvornicu Air Products iz Saint-Quentin-Fallaviera u departmanu Isere, regiji Rhone-Allpes" u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, napisao je čelnik te institucije Dalil Boubakeur u priopćenju.

"Vijeće želi izraziti najdublje zgražanje zbog tog čina koji se ne može pozivati ni na jednu religiju ili bilo koji drugi motiv", dodao je on i pozvao "cjelokupnu nacionalnu zajednicu na oprez, jedinstvo i solidarnost".

Čelnik Nacionalnog opservatorija protiv islamofobije Abdallah Zekri također je oštro osudio napad nazvavši ga "barbarskim činom" koji je u potpunoj suprotnosti s vrijednostima islama.

Pročitajte više