Evo zbog čega su ostavke podnosili europski političari

Foto: Guliver image/Getty images

DOK je u Hrvatskoj praksa da visoki državni dužnosnici, protiv kojih su pokrenute istrage zbog korupcije i kriminala, pa čak i podignute optužnice, koji se nalaze u sukobu interesa ili pak plagiraju svoje diplome i doktorske radove nastavljaju obavljati svoje funkcije i za njih primati besramno visoke plaće, u pravim demokracijama situacija je potpuno drugačija.

Prisjetimo se samo nekoliko primjera u kojima su visoki državni dužnosnici, premijeri i predsjednici, podnosili ostavke čak i prije nego što im je dokazana krivnja. Za neke od njih naknadno se utvrdilo da nisu krivi.

Njemačka ministrica plagirala doktorat

Njemačka ministrica obrazovanja Annette Schavan je u veljači prošle godine podnijela ostavku, nakon što je utvrđeno da je njezina doktorska disertacija zapravo plagijat. Schavan je podnijela ostavku nakon što je Sveučilište u Duesseldorfu utvrdilo da je prepisala dijelove svoje disertacije te joj je oduzeta titula doktorice znanosti. Na njezino mjesto imenovana je Johanna Wanka, dosadašnja ministrica kulture i znanosti u saveznoj državi Brandenburg.

Britanska ministrica previše trošila

Britanska ministrica kulture, medija i sporta, Maria Miller, podnijela je ostavku prije tjedan dana nakon kritika da je ometala istragu o svojim službenim troškovima. Miller se našla pod pritiskom laburista, ali i svojih kolega konzervativaca zbog toga što je previše trošila. Naređeno joj je da u državnu blagajnu vrati 5.800 funti koje je neopravdano uzela u ime službenih troškova. Iako je David Cameron podržao svoju ministricu, ona je navela da njezin slučaj otežava vitalni rad vlade što je premijer prihvatio. Nezavisna istraga pokazala je da Miller treba vratiti 45.000 funti, ali je na kraju ipak odlučeno da se svota smanji na 5.800 funti. Nakon toga, više od 140 tisuća ljudi potpisalo je online peticiju u kojoj se ministrica poziva na ostavku ili da vrati veću svotu od propisane.

Njemački ministar otkrivao tajne


Njemački ministar poljoprivrede Hans-Peter Friedrich u veljači je podnio ostavku zbog afere koju je izazvao političar Socijaldemokratske partije Sebastian Edathy. Friedrich je osumnjičen da je u listopadu 2013. godine informirao šefa Socijaldemokratske stranke, Sigmara Gabriela, da se ime Sebastiana Edathyja pojavilo u kontekstu jedne međunarodne istrage.

Njemački predsjednik imao je previše prijatelja poduzetnika

Zbog zlouporabe položaja i iskorištavanja dobrih veza s istaknutim njemačkim poduzetnicima ostavku je podnio i njemački predsjednik Christian Wulff. Njemački predsjednik sumnjičio se za "izvlačenje prednosti" od svojih poznanstava s poduzetnicima. Istraga u pitanju odnosi se na optužbe prema kojima je filmski producent David Groenewold Wulffu i njegovoj supruzi platio boravak u jednom luksuznom hotelu na mondenom sjevernomorskom otoku Syltu dok je istovremeno od pokrajine Donje Saske tražio jamstva za jedan poslovni kredit.

"Radio sam greške, ali sam uvijek bio iskren. Odlučio sam se na ostavku kako bi se što prije sve rasvijetlilo, i kako bi svi saznali istinu ", rekao je Wulff.

Slovensku ministricu mediji optuživali za korupciju

Slovenska ministrica zdravstva Alenka Trop Skaza je u ožujku podnijela ostavku nakon samo mjesec dana provedenih na toj funkciji, a kao razlog za odluku navela je medijski pritisak zbog navoda o korupciji koje ona opovrgava. Trop Skaza je mjesto ministrice zdravstva preuzela u veljači, nakon ostavke njezina prethodnika Tomaža Gantara u studenome. Gantar je smatrao da u vladi lijevog centra nedostaje jedinstva kada je posrijedi način primjene reforme zdravstvenog sustava. Lokalni mediji optuživali su ministricu Skazu za korupciju s obzirom na to da je građevinska tvrtka njezina supruga često surađivala s bolnicama.

Premijer Novog Južnog Walesa dobio na poklon vrijednu bocu vina

Posljednji u nizu slučajeva ostavki visokih državnih dužnosnika je onaj premijera australske države Novi Južni Wales Barryja O'Farrella, koji je danas podnio ostavku nakon što se otkrilo da je lagao oko primanja na poklon boce vina vrijedne 3.000 australskih (2.800 američkih) dolara. O'Farrell je odluku o ostavci donio je nakon što su istražitelji otkrili njegovu rukom pisanu poruku zahvale na boci vina Penfolds Grange iz 1959. godine, samo dan nakon što je zanijekao da zna bilo što u vezi s tim. Spornu bocu vina O'Farrell je dobio od poslovnog čovjeka i odvjetnika Nicka Di Girolama, povezanog sa zastupnikom parlamenta Novog Južnog Walesa Eddiem Obeidom, kojeg istražuje neovisno državno protukorupcijsko povjerenstvo.

Pročitajte više