FAZ: Njemački ministar financija bi izbacio Grčku iz eurozone, ali samo na pet godina

Foto: FAH

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schäuble neće pristati na sporazum kojeg predlaže Grčka, objavio je dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Prema FAZ-u Schäuble smatra grčki prijedlog nedovoljno kvalitetnim, te će tražiti dodatne reforme. Ukoliko Grčka na to ne pristane Schäuble će, prema pisanju FAZ-a, predložiti da Grčka izađe iz eurozone. Odnosno da uzme "time-out".

Ni Merkel nije na strani svog ministra financija?

Schäuble će od grčke navodno tražiti formiranje fonda teškog 50 milijardi eura. Uz taj bi fond Grčka trebala vezati svoju najvrjedniju imovinu, koja bi se zatim rasprodala kako bi se otplatili dugovi.

Ukoliko Grci na to ne pristanu, Schäuble će, prema pisanju FAZ-a, tražiti da Grčka barem privremeno, na rok od najmanje pet godina, izađe iz eurozone i restrukturira svoj dug. Pitanje je, međutim, može li Schäuble za takav plan dobiti suglasnost od Angele Merkel koja bi, prema pisanju inozemnih medija, ipak radije izbjegla Grexit i pronašla zajednički jezik s Grcima.

Da se Schäuble možda ipak zaletio, svjedoči i Reutersov izvještaj sa sastanka Eurogrupe, koji je i dalje u tijeku. Na tom sastanku Schäuble za sada nije spominjao mogućnost Grexita, tako da pregovori oko grčkog prijedloga i dalje traju.

Nazire se dogovor

Ministri financija eurozone nadaju se da će danas postići konačni dogovor oko Grčke. U tom slučaju se najavljeni summit lidera Europske unije, koji je bio zakazan za sutra, neće održati.

Politico javlja kako je vrlo moguće da će dugo očekivani dogovor danas biti postignut. Tome u korist ide i izvješće Troike - Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke - u kojem stoji da je grčki prijedlog vrlo dobra baza za daljnje pregovore, otkrio je neimenovani EU diplomat.

 
 
 

Pročitajte više