FOTO Nova akcija za slobodu Trećima: Po Zagrebu osvanule krunice s porukama

Foto: Inicijativa Sloboda Trećima

INICIJATIVA Sloboda Trećima koja se bori protiv radikalnih promjena programskih shema Trećih programa Hrvatske radiotelevizije i udara na vjerodostojnost i sekularnost tih programa, jučer je postavila krunice s porukama na više mjesta u Zagrebu.

Neke od njih postavili su i na spomenike, a ubrzo su pojasnili što su time željeli poručiti.

"Umjesto ukinutih najslušanijih i nagrađivanih emisija koje su uređivali i autorski potpisivali istaknuti hrvatski intelektualci Katarina Luketić, Hajrudin Hromadžić, Boris Postnikov, Ljubica Letinić, Ivica Prtenjača, Gordana Crnković i Dinko Telećan, u programsku shemu Trećeg programa uvršten je niz sadržaja mahom religijskog karaktera.

Podsjećamo, Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova, a osnivač joj je Republika Hrvatska. U čl. 41. Ustava Republike Hrvatske izrijekom piše: Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države”', navode građani okupljeni u Inicijativi Sloboda Trećima.
 
 

Akcija inicijative je započela prije dva dana ispisivanjem grafita podrške Trećima, a jučer su aktivisti prosvjedovali i ispred zgrade Općinskog suda u raspravi gdje je počelo suđenje između tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića i književnika Ante Tomić. Hasanbegović je još 2013. godine kritizirao program trećeg programa hrvatskog radija, nazvavši ga neprijateljem naroda, a s dolaskom HDZ-a na vlast i promjenom vodstva javne televizije počele su kadrovske smjene i programske intervencije na oba treća programa, radijskom i televizijskom.

Iz inicijative su poručili su da s akcijama nastavljaju već danas.  Objasnili su da su akcije koje provode uvod u veliki prosvjed koji će se održati 14. srpnja.

Zbog smjena i ukidanja emisija jučer je reagiralo i Hrvatsko novinarsko društvo koje je ustvrdilo da v.d. vodstvo javne radio-televizije svjesno uništava program HRT-a.

Pročitajte više