"Fašistica" Vera o napadu na urednicu Tacno.net: Uzvratila samo joj šamar, zakukala je!

Foto:

UDRUGA BH novinari i Linija za pomoć novinarima izrazili su zabrinutost zbog  brutalnog fizičkog napada na Šteficu Galić, odgovornu urednicu  portala Tačno.net.  Podsjetimo kako je Galić napadnuta u Ljubuškom na povratku kući svega dva dana nakon što je premijerno prikazan film "Neđo od Ljubuškog”.

BH novinari: Policija zakazala!

"Porazna je činjenica da se napad na urednicu Galić dogodio zbog  javno iznesenog mišljenja  u vezi s ratnim događajima iz 1993. godine  na području Ljubuškog, a u povodu prikazivanja dokumentarnog filma o njenom suprugu Nedeljku Galiću, nagrađenom za ljudsku hrabrost i pomaganje Bošnjacima  tijekom  ratnih godina u tom dijelu Hercegovine.  Dodatnu težinu cijelom ovom događaju daje i činjenica da je napadnuta  odgovorna urednica on–line medija, što može imati veoma negativne posljedice da njen budući novinarski angažman", stoji u priopćenju udruge BH novinara u kojem se dodaje kako su zgroženi da je lokalna policija napad na urednicu prikazala kao "lakši prekršaj protiv reda i mira koji su mediji napuhali" .

>  Fašisti u Ljubuškom pretukli glavnu urednicu Tacno.net: Nismo fašisti, samo ne volimo one koji blate hrvatski narod


"Takvim ponašanjem policija pokušava minimizirati brutalno gušenje slobode govora, a fizički napad na Šteficu Galić svesti na obični osobni izgred  i medijske špekulacije", navodi se u priopćenju.

"Gužvale smo se"

No u Ljubuškom strasti se ne smiruju, posebice nakon što je tačno.net objavio kako su "fašisti napali urednicu Galić". Tako je lokalni portal Ljubuški info objavio priču s 56-godišnjom Verom Dedić koja je sudjelovala u izgredu, a koja je sudionice prosvjeda protiv prikazivanja filma.

"Žao mi je zbog svega, ali ne mogu prihvatiti da se nas Hrvate u Ljubuškom proglašava nacistima i fašistima. Istina je posve drukčija, mi u Ljubuškom možemo Bošnjacima pogledati u oči, a mogu li oni Hrvatima u Bosni, u sjevernoj Hercegovini", pita se Dedić koja tvrdi da je nju Galić prva fizička napala opalivši joj šamar.



"Ja sam joj uzvratila šamar, zakukala je: 'Odoše mi naočale od 800 maraka', i opet je krenula prema meni, ja prema njoj, gužvale smo se", ispričala je Dedić za Ljubuški info dodajući da je dala izjavu policiji kada su po nju došli u njen dom.

Croatia Libertas: Mirno razduživanje naroda u BiH je opcija


Redakcija Indexa zaprimila je i pismo nevladine organizacije Croatia Libertas kojeg potpisuje Leo Pločkinić, predsjednik te udruge.

"Hrvati u BiH su potpuno etnički očišćeni i otjerani iz bošnjačkih područja, a propagandnim filmom "Neđo od Ljubuškog" se stvara lažna slika s ciljem ostvarivanja ratnih ciljeva bošnjačke politike zacrtanih u Islamskoj deklaraciji", stoji u pismu u kojem se dodaje da se u ostvarivanju ovih ciljeva ne biraju sredstva, a "bošnjačka propaganda sve oponente i žrtve etiketira i fašizira, što je jedna od brutalnih metoda političko-medijske prisile koja se provodi nad manjinskim narodima".

"Ovakvi propagandni filmovi samo šire mržnju među našim narodima te podstiču međunacionalnu i međuvjersku mržnju što je zakonom kažnjivo. Sve naše sugrađane pozivamo da kao i do sada žive u miru, suživotu i toleranciji te da se ne uznemiravaju filmskim sadržajima koji evociraju sjećanja na prošlost i nesretna previranja. Također, statistički gledano, sve države u čije poslove su se umiješali Brozovi, nedugo zatim su se raspale i prestale postojati. Vodi li aktualna bošnjačka politika upravo u tome smjeru jer se pitanje mirnog razdruživanja konstitutivnih naroda uvijek može otvoriti kao realna politička opcija", zaključuje se kraju.

 

Pročitajte više